O vacanță în Franța echivalează, din punct de vedere cu culinar, cu o călătorie spirituală la Mecca. De fapt, Franța este o Mecca a gurmanzilor. Fie că vorbim de piețe, restaurante, bistrouri sau cafenele, aici găsești cam tot ce-ți dorești, vorba lui Joe Dassin.
În Franța, cu mici excepții, toate produsele au o calitate excepțională, iar carnea nu face excepție. Mai ales carnea de vită. Așa că o friptură – fie că e vorba de antricot, filet mignon sau orice altceva – e unul dintre deliciile supreme. Cel puțin pentru mine.
Chelnerii fancezi se vor uita urât dacă o să le cereți o friptură bine făcută (bien cuit sau well done). Pentru că francezii au cultul acestei fripturi, iar ceva care se îndepărtează de natural e pentru ei un soi de blasfemie culinară. Așa că nu vă temeți să cereți o friptură în sânge (saignant sau rare), cel mult una medium (a point – preferata mea).
Nu vă temeți, calitatea cărnii este excepțională, așa cum vă spuneam, iar o friptură în sânge aici nu are nimic de-a face cu cea pe care ați testat-o la noi în țară. Gustul, textura, aromele sunt cu totul altfel. De cele mai multe ori, garnitura e din partea casei (fie că e vorba de cartofi prăjiți, piure, fasole verde la abur sau broccoli), poate chiar și un sos (sos roquefort sau de piper verde). Însă gustul e de neuitat. Poate și prețul, căci o friptură pornește de la 20 de euro (asta într-un caz fericit :) ).
După cum probabil v-ați dat seama, sunt în Franța. Veniți? :)
P.S. Friptura din imagine este de la restaurantul Colombe D'Or, in Saint Paul, un restaurant in care mâncau acum 100 de ani Picasso și alți pictori. Pentru că nu aveau bani să plătească, pictau. Tablourile lor sunt și acum pe pereți :).
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.