Fondue: un altfel de brânză topită
Farfuridi / De Farfuridi, 28.09.2012

Vă mai amintiți filmul „Heidi“ și peisajele are te lasă cu gura căscată? Ei bine, locurile alea există cu adevărat. În Elveția, în Tirolul austriac și în cel german, în Alpii francezi și în cei italieni. Și ce au oamenii ăia acolo, în afară de stațiuni pentru milionari și chaleturi fabuloase? Au vaci (nu, nu mov :D) și oi și, drept urmare, au unele dintre cele mai bune brânzeturi din lume.

Care apoi se transformă în fondue, mâncarea perfectă după câteva coborâri pe pârtie. Fondue e o mâncare tradițională elvețiană, însă o întâlnești în mod în diverse variante prin mai toate stațiunile de munte din țările despre care vă vorbeam mai sus. Fondue este, de fapt, o cremă de brânză obținută prin topirea brânzei, mâncată dintr-un vas comun, în care toată lumea de la masă înmoaie bucățele de pâine crocantă.

Fondue are, după cum vă spuneam, mai multe versiuni. Pe lângă diferite feluri de brânză, unele includ ciuperci, ouă sau chili. Însă eu vă voi povesti despre cel clasic, făcut doar din brânză. Și aici sunt diverse subdiviziuni, cu diverse feluri de brânză, însă cele mai întâlnite sunt Emmentaler, Comte și Gruyere (toate se găsesc și în România, în mai multe hipermarketuri și supermarketuri, deși prețul nu este tocmai permisiv). Dar puteți folosi cam orice tip de cașcaval sau brânză care se topește.

De obicei, eu fac un amestec din cele trei de mai sus, iar uneori înlocuiesc un fel de brânză cu Gouda sau Cheddar. De fapt, mai întâi toc extrem de mărunt un singur cățel de usturoi. Îl toc, nu-l zdrobesc, nu-l pisez. Apoi încălzesc într-un vas 50-75 de ml de vin alb, sec, pun și usturoiul și aștept să clocotească. Moment în care adaug 100 de ml de smântână lichidă și un mix de brânzeturi date pe răzătoare, cam 200-250 de grame în total. Țineți vasul la foc molcom și amestecați încontinuu, până când brânza se topește și se transformă în fondue, apoi condimentați cu sare (nu prea multă) și piper. Transferați totul în vasul special de fondue – sub bolul de fondue e o sursă de foc, ce ține caldă mâncarea - și puneți alături bucățele de pîine, pe care fiecare le va lua cu furculița specială (sau cu una normală) și le va tăvăli prin sosul de brânză. Dacă nu aveți un set special de fondue, nu-i niciun bai, mă îndoiesc că va avea timp să se răcească.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro