Data trecută v-am povestit despre masala, sufletul mâncărurilor indiene. Adică acea combinație de condimente care te teleportează în India oriunde ai fi. Și cum nu se prea poate suflet fără trup – nu pe pământul ăsta – să întregim lucrurile, zic, cu un minunat și simplu curry.
Probabil știți că o mare parte din populația Indiei este vegetariană. Nu ține neapărat de motive spirituale sau religioase, ci e, mai degrabă, o adaptare la... mediu. De fapt, chiar la mediu. În India, vara sunt temperaturi năucitoare, care depășesc constant 40 de grade Celsius. Iar pe asemenea caniculă știți bine că aproape nu-ți mai arde să mănânci, darămite să mănânci carne. Așa că oamenii s-au axat pe legume. Asta ca să nu mai spun că o mare parte din populația Indiei a fost (și este) foarte săracă, astfel încât nu avea frigidere în care să depoziteze carnea.
Așa că astăzi vom face un curry de roșii cu brânză. Aveți nevoie de 10-12 migdale crude. Le lăsați câteva ore la înmuiat, în apă, apoi le măcinați în blender cu puțin lapte până devin o pastă. Mai aveți nevoie de două cepe mari, o bucată de ghimbir cât un deget și 6-7 căței de usturoi. Le tocați mărunt (sau chiar le puteți mixa în blender până devin o pastă), apoi le căliți în ulei vegetal încins 5 minute, amestecând din când în când.
Puneți o ceașcă de apă, pasta de migdale și doi ardei iuți, verzi, proaspeți. Îi puneți întregi, după ce le-ați făcut o crestătură fină. Ei își vor lăsa astfel aroma în mâncare și doar un pic din gustul iute. Lăsați vasul acoperit, la foc mic, până scade.
Puneți apoi 3-4 roșii făcute piure în blender sau o cutie de roșii în bulion (cuburi) și 2-3 lingurițe de garam masala. Puneți și jumătate de cutie de lapte de cocos (opțional), sare și lăsați totul să scadă. La final, puneți câteva bucățele de brânză proaspătă (urdă, telemea dulce, caș proaspăt) și coriandru verde. Dacă doriți, puteți pune unul-două ouă fierte tari, evident curășate de coajă.
Puteți mânca acest curry cu orez basmati simplu, fiert în apă, sau cu lipii.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.