Curry aromat cu spanac și cartofi
Farfuridi / De Farfuridi, 31.01.2014

Știu că escaladatul delușoarelor de zăpadă sau patinatul pe poleiul de dedesubt nu e tocmai cea mai plăcută îndeletnicire de weekend. Dar mai aveți timp astăzi pentru o mică aprovizionare, ca să vă luați apoi revanșa pentru frigul de-afară. Cum? Cu un curry cu spanac și cartofi, fierbinte și condimentat. Topește tot. Chiar și pe voi. De plăcere :)

Din punctul meu de vedere, mâncarea asta e perfectă și la 30 de grade și la minus 30 de grade. În primul caz, pentru că te-ncălzește atât de tare că-ți reglează temeratura corpului cu cea de-afară, în al doilea pentru că te-ncălzește punct. Toate aromele, toate condimentele – garam masala, ghimbirul, usturoiul etc - se completează perfect pentru iuțeala aia plăcută, care-ți trezește și-ți anihilează în același timp toate simțurile.

Iar curry mai simplu ca acesta nu se poate. Doar toată lumea are niscai cartofi în casă. Și chiar și spanac, dacă sunteți conștiincioși la cumpărături.

Aveți nevoie de baza tuturor curry-urilor indiene: două cepe, o căpățână de usturoi, o bucată de 3-4 cm de ghimbir, un ardei iute proaspăt pe care le tocați fin sau le transformați într-o pastă, în blender, și le prăjiți la foc iute în ulei sau unt clarificat (ghee). Sau unt simplu.

După 5 minute adăugați 3-4 cuișoare, un baton de scorțișoară, încă unul-doi ardei iuți roșii, uscați (depinde cât de iute vă place) și niște semințe de chimion sau o linguriță de chimion măcinat. Apoi e rândul cartofilor tăiați cuburi, peste care turnați o ceașcă de apă. Lăsați vasul pe foc, acoperit, amestecând din când în când, până ce cartofii sunt aproape fierți. Apoi puneți 200 de grame de spanac congelat (dar dacă vreți un curry numai cu cartofi puteți renunța la spanac), 100 de ml de lapte de cocos și 2-3 lingurițe de garam masala făcut în casă sau cumpărat (e cam în toate hipermarketurile acum). Condimentați cu sare și lăsați vasul pe foc încă 15-20 de minute, să bolborosească la foc mic, întru împrietenirea aromelor. La final, coriandru proaspăt (dacă găsiți prin marile magazine pentru marea masă consumeristă), orez basmati fiert și sos de iaurt cu castravete verde și lămâie. Sau iaurt simplu.

Uniți, învingem, iarna ticăloasă. Glumesc, io chiar mă bucur de ea. Mai ales cu-așa ceva în farfurie.

Iar voi nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

  • Farfuridi, miercuri, 16.04.2014 04:47

    Sper sa va placa. Eu am facut un curry vegeta saptamana asta (tin post prima oara in viata :) ) si am inlocuit cartodii cu legume ca broccoli, conopida, morcovi, fasole verde, iar spanacul cu urzici. Evident, am renuntat la sosul de iaurt. Dar a fost extraordinar de bun si asa, simplu.

  • candrea maria antita, marţi, 15.04.2014 18:38

    De mult caut asa o reteta,iar parerea v-o spun maine,dupa pranz.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro