Cartofii nu au fost niciodată atât de buni într-o garnitură
Farfuridi / De Farfuridi, 11.03.2014

Dacă nu ești Heston Blumenthal, astfel încât să inventezi cartofii prăjiți perfecți, garniturile pot deveni o problemă plictisitoare. Bine, dacă se poate plictisi cineva de cartofii prăjiți chiar și mai puțin perfecți :). Dar să recunoaștem: nici în meniurile restaurantelor, nici în casele multora opțiunile nu-s prea variate atunci când vine vorba de garnituri făcute din cartofi.

„Răscolind“ prin bucătăria britanică, am dat însă de un preparat de care nu cred că mă voi plictisi prea curând: chiftele din cartofi cu varză kale. Bine, mai întâi am dat de-un minunat piure irlandez, caolcannon, pe numele lui.

Iar resturile pot fi transformate fără probleme în aceste chiftele delicioase. Recent a apărut și în România varza kale, la un preț exagerat și-o calitate deloc pe măsura prețului (ceea ce nu e fru-frumos). Varza kale e o varză cu frunze foarte crețe, de un verde-negru, foarte bogată în fier, cu un gust ce aduce aminte de spanac și urzici. Așa că până va fi pe piața românească un importator/producător cu un produs de calitate la prețuri decente, eu cred că varza kale poate fi înlocuită de varză creață, obișnuită, sau, chiar mai bine, de un amestec de varză și frunze de spanac.

Pentru aceste chiftele aveți nevoie de cartofi, pe care îi fierbeți în apă cu sare și-i sfărâmați grosier. În aceeași apă fierbeți câteva minute niște varză kale sau varză normală tocată fin. Opăriți apoi și frunzele de spanac. Amestecați verdețurile cu cartofii, lăsați totul să se răcească, apoi adăugați un ou și brânză rasă (mimolette am folosit eu). V-aș recomanda o brânză mai tare, care să se topească la gătit: cașcaval, cheddar, emmentaler, comté.

Apoi formați chiftele mari, cu diametrul de 6-7 centimetri și grosime de un centimetru, le pudrați cu puțină făină, pe care le prăjiți în ulei de măsline sau, de ce să nu fim extravaganți până la vină: în untură de rață. Rezultatul e fenomenal fierbinte, mâncat așa, suflând în degete.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro