Viena e unul dintre locurile în care eu mă simt extraordinar mereu, iar în perioada Sărbătorilor orașul acesta chiar îți oferă magie. Trebuie să ajungeți măcar o dată aici, iar dacă puteți face acest lucru iarna, în perioada Crăciunului, veți avea o experiență de neuitat.
De fapt, nici acum nu e târziu :).
În perioada Sărbătorilor de iarnă, Viena devine un oraș de poveste: luminițe, decorații, cadouri, brazi, târguri de Crăciun. Mai ales târgurile de Crăciun, nu târgul, căci în oraș (mai alesîn centru), le întâlnești la tot pasul. Dar cel mai mare și cel mai cunoscut este cel amplasat în fața Primăriei (Rathausplatz): Christkindelmarkt.
Și nici măcar nu trebuie să-ți cumperi ceva – deși oferta e năucitoare, de la la globuri și decorații la „opere de artă“ din turtă dulce – ci doar să te plimbi, să privești și să te bucuri de atmosferă. Bine, și de-o cană de vin fiert. De ambele, de fapt, de vin și de cană, căci mulți dintre vânzători vând vinul în căni frumos decorate, pe care apoi le poți lua acasă.
Oferta culinară e diversificată la Christkindelmarkt – știți doar că mie-mi place să vă povestesc despre mâncarea de stradă din orașele lumii. Veți găsi tot soiul de covrigi (pretzel), mai mari sau mai mici (cu diverse umpluturi: mac, brânză, vanilie etc), supe în pâine, castane coapte, dulciuri, mere glazurate pe băț, clătite, gogoși, produse de patiserie și evident, cârnăciorii, pe care nu trebuie să-i ratați.
De fapt, celebri cârnăciori (wursti) sunt chiar mâncarea lor de stradă și îi veți găsi în Viena tot anul (un cârnat cu pâine și muștar costă între 3,5 și 5 euro). Varietatea e imensă: cârnăciori cu brânză, cârnăciori picanți, cârnăciori cu curry, crenvurști sau specialități precum bratwurst și weisswurst. Toși sunt rumeniți pe grătar, apoi puși într-o baghetă sau tăiați felii, cu pâine, muștar și, evident, varză murată (că doar suntem în Austria și varza murată e peste tot). Preferații mei, pe care îi mănânc de fiecare dată când ajung la Viena, sunt cei cu brânză (foto).
Și, cum spuneam, lângă acestea e nelipsită o băutură caldă (și pe cât posibil alcoolizată): de obicei vin fiert și punch.
Iar dacă street food-ul nu vă potolește foamea, puteți oricând alege o masă cu preparate tradiționale la un restaurant (atenție, vă sfătuiesc să faceți o rezervare din timp, mai ales în perioada aceasta și mai ales dacă vreți un anume restaurant). Iar de șnițel și supă gulaș ei nu duc lipsă :)
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.