Biryani: orez aromat cu carne și fructe uscate
Farfuridi / De Farfuridi, 07.11.2014

biryani22Când v-am povestit despre paella, vă spuneam că preparatele ce conțin orez, legume și carne se întâlnesc în toată lumea, în forme mai mult sau mai puțin asemănătoare, cu denumiri mai mult sau mai puțin asemănătoare. Biryani este un preparat din această gamă, un preparat care înglobează, cumva, și curry, dar și orez. Iar bogăția de condimente și arome îl face perfect pentru această vreme.

Secretul uni biryani perfect este ca orezul să fie aerat și pufos, iar boabele să nu se lipească între ele, să nu formeze un conglomerat, mi-a spus Bish, prietenul meu indian de la care am învățat să fac câteva feluri tradiționale.

În puțin ulei vegetal (sau unt clarificat) căliți două cepe medii, tocate, o căpățână de usturoi pisat și o bucată de ghimbir tocat (3-4 cm). Aceasta este baza pentru multe mâncăruri indiene. Nu vă temeți că e prea mult usturoi, aroma lui va fi înglobată, pentru că vom adăuga multe condimente. După 2-3 minute, adăugați condimentele întregi: un baton de scorțișoară, 3-4 cuișoare, 4-5 păstăi de cardamom verde, un anason stelat (opțional), câțiva ardei iuți uscați (eu pun 4-5 chili mici, pentru că noi mâncăm iute). Căliți încă 2-3 minute, apoi adăugați un piept de pui dezosat, tăiat cubulețe, sau pulpe (eu am preferat pulpe inferioare, cu os, 6 bucăți, pentru că au mai multă aromă). După ce am sotat și pulpele cinci minute, am adăugat 3 lingurițe de garam masala.

Paranteză: Toate condimentele despre care vă vorbesc sunt ușor de procurat, simple sau în amestecuri. Sunt multe magazine de condimente online, in piețe (Piața nouă Pbor, Piața Matache) sau raioanele de produse exotice din hipermarketuri.

Apoi puneți două căni de orez basmati (doar din acest soi) și dublul cantității de apă, adică patru căni. Condimentați cu sare, lăsați vasul să dea în clocot, apoi îl transferați la cuptor, acoperit cu un capac. Îl lăsați la foc mic (160-170 de grade) timp de 35-45 de minute, până ce orezul absoarbe tot lichidul. În ultimele 10 minute puteți lăsa vasul descoperit.

Unele variante de biryani conțin și fructe uscate. Și cum iubesc combinația de sărat-dulceag, am adăugat și eu în preparatul meu câteva stafide aurii și câteva caise deshidratate, tăiate în sferturi.

Cum spuneam, în biryani se adună laolaltă carnea și condimentele dintr-un curry, dar și orezul. Evident, un sos proaspăt de iaurt cu mentă verde, coriandru și castravete e binevenit lângă acest pilaf indian.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro