Până acum vreun an, când am făcut prima mea colivă – asta pentru că-mi era foarte poftă şi nu din alt motiv – arpacaşul era pentru mine treabă serioasă, de bunici, şi nicidecum ceva cu care să se joace copiii :).
Well, am realizat abia atunci ce versatil poate fi arpacaşul, o cereală extraordinară din punctul meu de vedere. Arpacaşul este, de fapt, grâu decorticat, iar rolul lui pe lumea asta e mult mai complex decât să se transforme în colivă, fie ea şi una delicioasă, cu multă nucă şi rom.
Arpacaşul poate înlocui cu succes toate pseudocerealele aflate prin magazine. Adică în loc să-i daţi copilului crănţănele dintr-o pungă foarte colorată cu animale îmbrăcate în haine colorate pe pe ea, mai bine îi fierbeţi nişte arpacaş pe care i-l puneţi în lapte, pentru un mic dejun sănătos şi săţios.
Dar, cum spuneam, noi acum facem treburi de oameni mari, adică un risotto de arpacaş cu ciuperci şi nuci. Mai întâi, căliţi în ulei de măsline cu puţin unt nişte legume tocate: ceapă, praz, morcov, ţelină rădăcină. Când sunt uşor aurite, puneţi o cană de arpacaş şi îl sotaţi încă vreo cinci minute. Adăugaţi apoi puţină supă de pui sau de legume (sau chiar apă), acoperiţi vasul şi lăsaţi totul să fiarbă la foc mic, până când arpacaşul absoarbe lichidul. Repetaţi operaţia asta de vreo 4 - 5 ori (arpacaşul fierbe mai greu decât orezul, deci va dura mai mult de o oră). Puteţi să şi gustaţi la un moment dat - de fapt, când găteşti e esenţial să guşti - iar când constataţi că e aproape fiert puneţi şi ciupercile champignon, tăiate pe jumătate. Peste vreo 15 minute asezonaţi cu sare şi piper, adăugaţi câteva nuci tocate grosier şi acoperiţi vasul. Dacă vi se pare că are o consistenţă prea subţire, nu vă distrugeţi seara şi self-esteem-ul gândindu-vă că sunteţi un bucătar jalnic, arpacaşul va continua să absoarbă lichidul chiar şi după ce luaţi vasul de pe aragaz.
Când îl mâncaţi, puteţi să-i radeţi nişte parmezan în cap, sau să-i mai puneţi câteva nuci tocate. Mie mi s-a părut mult, mult mai bun a doua zi, rece.
Şi nu uitaţi că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!
da, ai dreptate, castigi timp daca il lasi la inmuiat. multumesc pentru comentariu, ma simt flatata ca-ti place ceea ce fac si scriu. si mai multe gasesti pe www.farfuridi.ro
Extraordinar. Eu l-am folosit doar la coliva si chiar vroiam retete cu arpacas, mai ales ca acum incepe si postul cel mare dar cel mai important e pt.o alimentatie sanatoasa. Cred ca inainte de a fi preparat ,arpacasul sa fie pus la inmuiat cateva ore sau chiar de seara pana a doua zi,schimband apa de 2-3 ori si astfel va fierbe in aprox.15-20 min.