Săptămâna „verde“ (1): colcannon
Farfuridi / De Farfuridi, 12.03.2013

Săptămâna aceasta voi fi verde. Iar asta nu înseamnă nici că am intrat în vreo mișcare ecologistă,nici că am devenit adepta vreunei doctrine. Și nici că m-am întâlnit cu E.T. Sunt verde pentru că la sfârșitul acestei săptămâni irlandezii îl celebrează pe Sfântul lor national, Patrick.

Da, pe 17 martie e ziuna națională a Irlandei, motiv pentru care în Centrul Vechi din București vor fi timp, de câteva zile, mai multe evenimente pe tema aceasta. Din păcate, din ce am văzut eu, nu va fi nimic legat de gastronomia Irlandei, așa că am decis ca săptămâna aceasta să-mi fac propriile evenimente. Și am început cu un colcannon, piureul national al irlandezilor. Care este, cum altfel, cu mult verde în el.

Corlcannon este un piure rustic, din cartofi cu varză, dar nu varză obișnuită, ci din soiul Kale sau varză creață, cu foile de un verde-negru, pe care o găsiți în supermarketuri. Dacă, totuși nu găsiți acest soi, puteți folosi și varză albă. Piureul nu diferă în mod esențial de al nostru, dar combinația de ingrediente este una care-l va face aparte.

Fierbeți cartofii în apă cu sare, ca pentru orice piure. Când sunt gata, îi scoteți îi puneți în alt vas și îi pasați, adăugând unt din belșug și puțin lapte gras au smântână lichidă dulce.

În apa în care au fiert cartofii adăugați un sfert de varză creață tăiată în fâșii late și o lăsați și pe ea la fiert cam 5 minute, până se înmoaie. O scurgeți și o adăugați în piure, mai puneți puțin unt dar și un mănunchi de frunze de ceapă verde tocate mărunt. Pentru mine, colcannon nu este doar o garnitură, e elementul principal în farfurie. Un motiv bun să te muți în Irlanda sau măcar prin câteva puburi din Centrul Vechi în speranța că-l veți găsi în meniu. Sau îl puteți face chiar voi. Live irish :).

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro