Supă-cremă de sfeclă cu nuci
Farfuridi / De Farfuridi, 25.11.2014

supa sfecla2Frigul s-a instalat de câteva zile ca la el acasă, în țara lui Moș Crăciun, numai că nu l-a adus și pe Moș Crăciun. Motiv de depresie, nu? Și cum o contracarăm? Cu niște mâncare ca la mama acasă.

Sau ca la mine, ce să spun, că mama nu mi-a făcut niciodată o cremă de sfeclă. Supele fierbinți sunt antidotul perfect pentru vremea asta: sunt sățioase, dar ușoare, te încălzesc, te binedispun.

Iar pentru următoarea supă nu aveți nevoie decât de câteva ingrediente. Sfecla roșie este o legumă care-mi place foarte mult, atât tânără și crocantă, la începutul verii, în salate, cât și iarna, în salate, ciorbe, tocănițe fierbinți. Pentru patru portii, aveți nevoie de 8-10 sfecle mici (un kilogram), pe care le înveliți în staniol și le coaceți în cuptor, la foc mare (200 de grade), aproximativ o oră. Sau le puteți cumpăra gata coapte, însă nu din acelea în borcan (care sunt conservate în oțet), ci vidate (coapte în abur).

Le curățați de coajă, le tăiați în sferturi și le puneți într-o oală cu 250 de ml de apă/supă. Le lăsați să clocotească cinci minute, apoi le puneți în blender și le asezonați cu: sare, piper, 3-4 linguri de ulei de măsline, 3-4 linguri de oțet balsamic, 100 de ml de smântână lichidă, dulce (eu nu am pus de data asta, am vrut să simt gustul sfeclei).

Obțineți astfel o supă mai groasă sau mai subțire (în funcție de cantitatea de lichid), dar foarte gustoasă. Un lucru completează foarte bine sfecla: nucile. În salate sau supe. Așa că am pus și nuci noi, de toamnă, dar și brânză feta sfărâmată (brânza cu mucegai e o altă opțiune minunată: merge atât cu sfecla, cât și cu nucile).

Am asezonat cu încă puțin ulei de măsline și, alături de o felie de pâine de casă, a fost o masă ideală pentru vremea asta.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro