La finalul fiecarei postări vă reamintesc despre mâncarea cu suflet. De altfel, eu nici nu aș putea-o concepe în alt fel. Și sunt convinsă că pentru multă lumea mâncarea și masa reprezinta mult mai mult decat un simplu act mecanic, înseamna mai mult decât „combustibilul“ care se transformă în energia zilnică. Așa cum sunt convinsă că fiecare țară are mâncarea ei cu suflet și de suflet.
Iar pentru Asia de Sud și Est (India, Thailanda, Malaesia) nici că se poate un suflet mai fierbinte decât cel dintr-un curry. Curry e o „umbrelă“ generoasă sub care intră diverse tocănițe, cu legume sau cu legume și carne, foarte aromate și condimentate. Evident, condimentele diferă de la țară la țară, deși există o bază comună (ghimbir, usturoi, ardei iute, coriandru), la fel și gustul. De fapt, un curry din sudul Indiei poate fi foarte diferit de un curry din nordul Indiei. Curry înseamnă, de fapt, sos, așa că aceste tocănițe, cum le spuneam, nu sunt doar aromate, ci și suculente.
În afara curry-ului gătit în stil punjabi (preferatul meu), îmi place foare mult cel thailandez, care are unele condimente specifice. Dacă acum 3-4 ani aceste condimente erau destul de rare, astăzi le găsiți pe toate în magazinele de condimente sau pe diverse site-uri.
Ultimul curry thailandez pe care l-am făcut a fost cu pui și broccoli. Mai întâi am făcut în blender o pastă din ceapă, usturoi, o bucată de ghimbir de un centimetru, ardei iute verde și un chili roșu uscat. Am pus pasta în ulei foarte încins, am prăjit-o două minute, apoi am adăugat un piept de pui dezosat, tăiat cubulețe.
Am pus capacul și am lăsat vasul pe foc mic 10-15 minute, cât să se pătrundă pieptul de pui. Am adăugat apoi buchețele de broccoli, o cutie de lapte de cocos, frunze de kaffir lime, o tulpină de lemongrass tocată, 2-3 linguri de sos de pește (toate aceste condimente sunt specifice curry-ului thailandez), piper, sare dacă mai e cazul (sosul de pește e foarte sărat) și sucul unui lime. Lăsați totul pe foc încă 3-4 minute, cât să se fiarbă și broccoli-ul (dar să rămână crocant), iar la final aromatizați cu mult coriandru verde tocat. Evident, nu mai aveți nevoie decât de orez fiert, simplu, căci are curry-ul destule arome și destul suflet.
La fel ca toată mâncarea de la Farfuridi.ro!