Soba de vară, tocmai din Japonia
Farfuridi / De Farfuridi, 03.08.2012

Sushi. Cam asta cred că e primul gând care-i trece prin minte cuiva atunci când e vorba de gastronomia japoneză. Cu siguranță este și unul dintre cele mai răspândite feluri în întreaga lume. E drept, mulți știu și apreciază și alte lucruri, dar sunt și mulți care se rezumă la sushi. Iar unul dintre felurile mele preferate din bucătria japoneză e soba noodles, adică niște niște tăiței mai altfel.

În bucătăria asiatică, sunt foarte răspândiți tăițeii de orez. Însă japonezii au tăițeii ăștia din făină de hrișcă (căci asta înseamnă soba în japoneză). Mai folosesc ei foarte mult și tăieței udon (din făină de grâu).

Mie-mi place hrișca, am folosit-o atât în formă de cereală, cât și sub formă de făină, în pâine sau clătite. Așa că am ales să fac acești tăiței soba, pe care îi găsiți în mai multe hiperm,erketuri, la raionul cu produse exotice.

De obicei, tăițeii ăștia se manancă în două feluri: 1. într-o supă fierbinte și 2. reci, așa simpli, sau cu divesre chestii prin ei (tofu, creveți, porc etc).

Variantă mea a fost cu rață, pentru că aveam un rățoi de țară. O parte din el a sfârșit clasic, cu varză, însă pieptul s-a „topit“ încet la cuptor, vreo două ore, cu diverse arome: ghimbir, sos de soia, sos dulce acrișor, sos iute, usturoi.

Când pieptul a fost gata, rumenit pe deasupra și suculent în interior, l-am tăiat transversal, în felii mai mari și subțiri.  Am fiert tăițeii, i-am scurs și i-am asezonat cu puțin sos de soia și câteva picături de ulei de susan (care e foarte puternic, așa că nu trebuie mult), puțin oțet de orez. Am făcut asezonarea cât erau calzi, pentru că erau încă maleabili, când se răcesc devin ușor rigizi. După ce s-au răcit am pus deasupra ceapă verde tocată și ardei iute roșu, proaspăt. Iar peste toate, pieptul de rățoi. E simplu, cu câteva arome, dar plin de savoare.

Şi nu uitaţi că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro