Puișori la cuptor, marinați cu iaurt, salvie și lămâie
Farfuridi / De Farfuridi, 22.11.2013

Dacă data trecută vă povesteam despre piureul de dovleac, cu unt aromatizat cu salvie, astăzi o să vă dau o sugestie de fel principal pentru această garnitură minunată. Vă spuneam că e ideal lângă o friptură suculentă, de pui sau de porc, făcută la cuptor.

Și cum porcul va fi scutit de surprize neplăcute încă vreo lună de acum înainte, puiul va fi cel sacrificat. Pentru o cauză nobilă! Sper să nu citească aceste rânduri vreun vegan :). În unele supermarketuri se găsesc de ceva vreme niște puișori (poussin sau coquelet de Bretagne), de jumătate de kilogram, mici, fragezi și perfecți pentru o porție individuală. Singurul lucru care nu e perfect la ei este prețul (25-27 de lei un pui de 500 de grame). Dar o dată, de două ori pe an merită. Măcar ca să vă impresionați musafirii :).

Însă ceea ce vă povestesc se poate prepara și cu pui mari sau, ideal, pui de țară.

Spălați puișorii, îi condimentați cu sare și piper, la exterior și în interior. Totodată, în interior le puneți câteva frunze de salvie și/sau rozmarin, un cățel de usturoi, o felie de lămâie.

Apoi faceți o marinadă din 200 de ml de iaurt, coaja rasă a unei lămâi sucul unei lămâi, 2 linguri de ulei de măsline, frunze de salvie (ca să păstrăm aroma predominantă din piure), piper alb măcinat, sare. Ungeți puii cu acest amestec și îi lăsați la marinat aproximativ două ore.

Îi puneți apoi într-o tavă, turnați marinada de iaurt, dar și o ceașcă de apă și puneți tava în cuptor, unde va sta aproximativ o oră, la 180-200 de grade Celsius (foc mediu spre mare). Dacă e vorba de un pui mai mare, îl veți lăsa în cuptor o oră și jumătate sau chiar două. Când e rumenit și carnea se desprinde ușor de pe os, e gata.

Dacă vreți să vă impresionați musafirii cu ceva un pic altfel – evident, nu e haute cuisine, dar nici ciorbă de perișoare – aveți mari șanse cu acest pui și cu un piure de dovleac.

Dacă vreți o simplă cină copioasă în familie, pregătiți un pui mare, alături de un castron de murături și un mujdei de usturoi.

În orice variantă, veți avea o friptură aromată, suculentă, fragedă.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro