Perfecțiune italiană: risotto cremos cu hribi și parmezan
Farfuridi / De Farfuridi, 11.04.2014

De câte ori vin dintr-o vacanță, încerc s-o prelungesc pe plan culinar măcar câteva zile. Am observat abia acum, nu e intenționat, ci doar un mecanism subconștient de „autoapărare“. După Istanbul o țin numai pe hummus și kebabi, după Franța pe antricot de vită, iar acum, după Toscana, am în cap numai paste și vin roșu. Iar cum bunătățile aduse de acolo trebuie valorificate, am trecut la treabă: un risotto cremos cu hribi, despre care jumătatea mea mai bună mi-a spus că orice alt lucru în plus sau în minus l-ar fi făcut să nu mai fie perfect.

Mai întâi, am călit două fire de ceapă, tocate (doar partea albă) în puțin ulei de măsline extravirgin și unt. Am pus apoi o cană de orez (orez special pentru risotto, găsiți în orice supermarket) și l-am călit 2-3 minte, până a devenit translucid. Am adăugat apoi puțină apă, am acoperit vasul și am lăsat orezul să absoarbă tot lichidul.

Înainte de a începe să gătiți, însă, trebuie să hidratați în apă caldă câțiva hribi uscați (30 de minute). Eu am cumpărat unii foarte aromați din piața centrală din Florența, de o calitate excelentă, dar îi găsiți și în magazinele noastre. Dacă e sezonul hribilor proaspeți, cu atât mai bine.

Revenind la orez, când scade apa, adăugați din nou lichid (apă, supă, apa în care ați hidratat hribii – e foarte aromată și e păcat s-o aruncați). Amestecați, fierbeți la foc mic și repetați operația de 3-4 ori, până ce orezul e aproape fiert.Atunci adăugați hribii (eu am pus și câteva ciuperci champignon proaspete) și am mai fiert totul câteva minute. La final am stins aragazul, am condimentat cu sare, am adăugat 100-150 de ml de smântână lichidă, dulce, o mână de parmezan proaspăt ras și am lăsat orezul în oală, acoperit, să absoarbă toate aromele. Nu vă temeți că e prea lichid, orezul va absorbi smântâna, iar un risotto trebuie oricum să fie cremos/ușor lichid.

O mâncare simplă, al cărei secret sunt cele câteva ingrediente de calitate. Perfecțiunea e simplă.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro