Dacă Farfuridi vă vorbește tot timpul despre mâncarea cu suflet, mai bine spus, sufletul pe care-l are fiecare mâncare, astăzi o să vă povestească despre o mâncare... „corpolentă“ . Și sunt câteva mâncăruri cu „trup“ pe lumea asta, mâncăruri bogate, sățioase, de savurat cu toată familia.
În opinia mea, aceste mâncăruri sunt tocănițele, ghiveciurile, curry-urile, mâncăruri cu sos, carne și condimente, suculente și fierbinți, pregătite în tihnă. Sunt câteva feluri foarte cunoscute în gastronomia mondială, de la boeuf bourguignon la coq au vin, de la chicken tikka masala la papricaș. Ei bine, despre acesta din urmă vă voi povesti astăzi, căci e o mâncare cu suflet aproape românesc.
Deși se face din diverse tipuri de carne, pentru mine papricașul ideal e cel cu vită. Aveți nevoie de un kilogram de carne macră - pulpă am folosit eu. O tăiați în bucăți potrivite și o căliți în untură (de gâscă) sau în ulei de măsline.
După ce se rumenește pe toate părțile, adăugați puțină apă sau supă de carne și o lăsați să fiarbă înăbușit, cu capac. Când scade apa, puneți din nou. După aproximativ o oră, adăugați 4-5 cepe tocate julien și 3-4 ardei roșii, kapia, tăiați la fel.
Lăsați legumele și carnea să bolborosească la foc mic încă 30 de minute, amestecând din când în când și adăugând apă, dacă e necesar.
Următoarea etapă estea cea a sosului de roșii (piure de roșii sau bulion subțiat cu apă) și a condimentelor: sare, piper negru măcinat (jumătate de linguriță), boia dulce (3-4 lingurițe), boia iute (cât rezistați, eu pun 3-4 lingurițe, dar eu mănânc iute), chimen măcinat (un sfert de linguriță), zahăr (o linguriță).
Peste toate acestea turnați 400 de ml de apă, puneți capacul și lăsați papricașul să fiarbă la foc foooarte mic încă o oră și jumătate sau chiar două, până devine din fiertură subțire mâncare robustă. Ungurește s-ar mânca cu niște găluște de făină alături. Sun minunate. Dar nici o pâine caldă de casă nu e de refuzat.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.