Cred că v-am mai zis că pentru mine o zi fără carne este o zi pierdută. Lucru pentru care unii s-au grăbit să mă mustre sau măcar să mă avertizeze, aşa cum s-a întâmplat deunăzi cu un coleg.
„OK - mi-a zis el - mănânci o zi friptură, dar a doua zi mănânci...“ Friptură, i-am închis eu gura omului, deşi el se pregătea să-mi vorbească despre o supă sau o salată.
Bine, recunosc, nu mănânc în fiecare zi friptură, uneori mai fac şi grătar :). Acum, lăsând gluma la o parte, nu mănânc în fiecare zi friptură şi nici grătar, dar aproape în fiecare zi trebuie să am proteine din care sau peşte, altfel nu mă simt în formă. Şi chiar compensez cu multe legume, indiferent de sezon, aşa că nu cred că dieta mea e dezechilibrată daca include (aproape) zilnic şi 100-150 de grame de carne.
Aşadar, pentru toţi cei ca mine, e timpul pentru friptură. De fapt, oricând e timpul pentru friptură. Iar azi e timpul pentru un cotlet de porc, cu sos de coniac şi piper verde. Iar dacă aveţi şi voi prieteni carnivori, e modul perfect prin care să-i impresionaţi la o cină.
Aveţi nevoie de cotlete de porc cu os, pe care le prăjiţi într-o tigaie de teflon. Când spun prăjiţi să nu credeţi că vorbesc de vreo picătură de ulei. Categoric nu! Cotletele se vor face în propria grăsime. După ce sunt rumenite pe ambele părţi (cam 3-4 minute pe fiecare parte, la foc mare), le transferaţi într-o tavă şi turnaţi peste ele un sos făcut din smântână lichidă dulce (200 de ml), coniac (50 de ml), boabe de piper verde murat (2-3 linguri - piperul verde murat se găseşte în hipermarketuri) şi sare. Lăsaţi vasul la cuptor, la foc mediu, încă 10 minute, până se întrepătrund aromele. V-aş putea sugera nişte garnituri, dar pentru mine e de-ajuns o felie de pâine ţărănească, cu coaja crocantă.
Citiţi despre muşchiul de vită cu sos gorgonzola pe Farfuridi.ro!