Mâncarea adevărată îți hrănește și sufletul
Farfuridi / De Farfuridi, 05.10.2012

Nu știu de ce am așteptat atâta vreme să văd „Ratatouille“ unul dintre cele mai funny-drăguțe-emoționate-filme cu tematică culinară. Deși e o animație, „Ratatouille“ reușește să transmită mult mai mult decât alte producții, cu actori adevărați și încă din ăia mari :).

Remy, un șobolan provincial care ajunge într-unul dintre cele mai titrate restaurante din Paris (se pare că celebrul Tour D’Argent ar fi fost sursa de inspirație), își îndeplinește visul de a deveni chef pentru că, așa cum spune mentorul lui, Gusteau, „oricine poate să gătească“.

Iar câmd Remy face un ratatouille (o tocăniță țărănească franțuzească), îl înduioșează până și pe Dracula-al-restaurantelor-pariziene, aka criticul culinar Anton Ego. Ei bine, despre mâncarea asta care înduioșează suflete vreau să vă vorbesc eu azi. Pentru că acesta este rolul principal al mâncării: să te transforme, să-ți trezească cele mai dragi amintiri, să aducă oamenii aproape. Iar ratatouille, o mâncare plină de arome, îți hrănește sufletul.

Și pentru că toamna încă e roditoare, vă mai puteți descurca de niște vinete, roșii, dovlecei și ardei, ingredientele principale ale ratatouile-ului.

Tăiați rondele o vânătă mare și un dovlecel mare și rumeniți ușor feliile în ulei de măsline, pe amblele părți, cât să prindă o crustă. Tăiați apoi rondele 2-3 roșii cărnoase și 2 ardei grași. Într-un vas (ceramic, de porțelan, de iena), puneți în spirală, alternând felii de vinete, dovlecei, roșii și ardei gras, iar printre ele felii de usturoi. Condimentați cu sare și piper, turnați peste legume 4-5 linguri de ulei de măsline și puneți în mijloc un bouquet garni (adică un mănunchi de ierburi aromate: pătrunjel, cimbru, dafin, salvie, rozmarin și ce vă mai place).

Acoperiți vasul cu o foaie de hârtie de copt, iar peste ea puneți un capac. Puneți vasul în cuptor la foc mediu (180 de grade) și lăsați tocănița să se facă în voie, să se desfete în sucurile proprii timp de vreo 20 de minute. După care îi luați capacul și hârtia de copt și lăsați vasul în cuptor încă 10 minute, ca să se rumenească legumele. Seamănă mult cu un ghiveci românesc, însă e mai aromat, datorită ierburilor. Dar sigur e o mâncare de încălzit sufletul și de trezit amintiri într-o toamnă ruginie.

Și nu uitați că mâncare cu suflet vine de la Farfuridi.ro

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro