Ghelă: o mâncare cu suflet aromân
Farfuridi / De Farfuridi, 21.05.2013

Dacă aș avea talent de poet, nu m-aș sfii să dedic o odă roșiilor cu brânză. Am testat multe mâncăruri în viața mea, de-aici și de aiurea, dar de fiecare dată când revin la minunăția asta simplă de vară mi se se confirmă că este, probabil, una dintre cele mai bune mâncăruri din lume.

Astăzi o să vă povestesc despre una dintre variantele în care brânza și roșiile par o combinație ruptă din rai: ghelă. Da, știu, sună ciudat. N-ați auzit până acum despre mâncarea asta aș îndrăzni să spun despre cei mai mulți dintre voi.

Asta pentru că este un preparat specific bucătăriei aromânilor. Nu o fi el cel mai arătos, dar este extraordinar de gustos, zic toți cei care l-au încercat (și nu doar aromâni). Iar pentru el aveți nevoie doar de câteva ingrediente simple: ardei grași și cărnoși, roșii suculente, brânză și ouă.

Curățați 3-4 ardei grași de cotoare, îi tăiați în bucăți mai mari, de un centimetru, apoi îi căliți în ulei de măsline timp de 5 minute, până se „caramelizează ușor“. Adăugați un ardei (sau jumătate de ardei) iute, tăiat în felii subțiri și 3-4 roșii mari, bine coapte și zemoase, tocate sau date pe răzătoare. Lăsați totul să bolborosească 10-15 minute, până se leagă un sos consistent, apoi condimemntați cu sare și piper negru.

La final, adăugați 2-3 ouă bătute ( sau întregi – în acest caz mai lăsați vasul la foc mic 2-3 minute, până se fac ochiurile). Presărați deasupra telemea maturată de oaie sau brânză feta și aveți una dintre cele mai bune, sățioase, dar în același timp ușoare mâncăruri de vară. Eu știu rețeta de ani buni, din liceu, de la o colegă aromâncă. Ea o știa de la bunica ei venită din Grecia, iar bunica de la o altă bunică...

E o mâncare cu mult suflet, adusă de Farfuridi.ro!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro