Friptura pentru Revelion: cotlet de porc umplut cu marmeladă și brînză
Farfuridi / De Farfuridi, 27.12.2013

Vă spuneam data trecută că abundența de feluri de mâncare mă face să renunț la friptură când vine vorba de masa de Crăciun. Însă lucrurile stau cu totul altfel de Revelion, când friptura e elementul central al meniului. Cel puțin așa e la mine: multe antreuri apetisante, apoi friptura cu diverse garnituri. E suficient, doar trebuie să ne și distrăm.

În caz că alegeți un Revelion intim, acasă, sau în vreo vilă la munte, cu prietenii, și nu unul zbânțuit prin cluburi, friptura asta e ceea ce aveți nevoie: e ușor de făcut, e gustoasă, e altfel. Da, pentru că este vorba despre un cotlet de porc umplut cu brânză și marmeladă. Nu, nu vă uitați ciudat în monitor, e delicioasă. Iar asta spune chiar Gordon Ramsay.

Aveți nevoie de o bucată întreagă de cotlet cu os și șorici de 1,5-2 kilograme (pentru 6 persoane). Faceți o crestătură în carne, dinspre exterior înspre partea cu os, ca un fel de buzunar. Aici veți pune 3-4 linguri de marmeladă tare, mai acrișoară (de vișine am folosit eu, dar și cea de caise e bună), câteva bucăți de brânză maturată, tare (parmezan, brânză de oaie de Horezu etc), sare și piper. Legați apoi cotletul cu sfoară și îl puneți într-o tavă cu pereți înalți, cu partea cu șorici în jos. Îl condimentați cu sare și piper negru sau verde, adăugați o cană cu apă, acoperiți tava cu folie de aluminiu și o puneți în cuptor la 180 de grade (foc mediu), timp de o oră.

Scoateți apoi tava, întoarceți cotletul, puneți o ceașcă de vin alb și sec (150 de ml), acoperiți din nou cu folia de aluminiu și lăsați tava în cuptor la 180 de grade încă o oră și jumătate. Apoi scoateți folia, adăugați încă puțin vin dacă nu mai e deloc în tavă și lăsați friptura (mai exact șoriciul) să se rumenească încă vreo 20-30 de minute.

Cum vă spuneam, e foarte ușor de făcut – pregătirea nu vă ia mai mult de un sfert de oră – apoi, odată ce-ați pus friptura la cuptor, puteți „uita“ de ea și vă puteți concentra asupra altor treburi.

Marmelada va intra în carne, o va păstra suculentă și o va aromatiza, iar gustul acrișor va fi perfect completat de cel sărat și pregnant al brînzei (din acest motiv e nevoie de o brânză maturată, „puternică“).

Garnitura perfectă: un piure și o salată de ruccola sau o varză roșie călită cu mere. Veți începe anul bine :)

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro