Dacă tot am început data trecută seria fripturilor marinate și aromate, ce-ați spune de o combinație fresh și inedită: porc cu sos de miere și prune coapte.
Deși în România încă e o raritate, prin lume oamenii au gătit dintotdeauna cu fructe și o fac și atăzi. Și la noi, mai ales în zona Ardealului, e întâlnit acest stil de a găti. Acolo am auzit, spre exemplu, despre friptură de porc mâncată cu compot de mere. Prospețimea și aroma fructele se potrivește de minune cu această carne mai grea, mai grasă.
Eu am folosit totuși cotlete, care sunt slabe, dar și destul de fade. Și, exact cum vă spuneam data trecută, carnea fadă trebuie ajutată: cu o marinadă, cu un sos, cu niște condimente.
Aveți nevoie de 3-4 cotlete (cu sau fără os), pe care le condimentați cu sare, piper și le ungeți cu puțin ulei de măsline, ca să aibă un soi de „peliculă“.
Le puneți într-o tavă, în cuptor și le lăsați la foc mare (220-250 de minute) timp de o oră. Între timp le întoarceți o dată. După 45 de minute puneți în tavă și câteva prune ma tari, nu foarte coapte și ungeți friptura cu un sos făcut din: o lingură de miere, o linguriță de sos de rodii (acrișor), un praf de amidon (va întări puțin sosul și îi va conferi luciu).
Lăsați totul la cuptor încă 15-20 de minute, la foc moderat (200 de grade). E o mâncare minunată de toamnă.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.