Atunci când un carnivor înrăit mi-a spus că i-au plăcut mai mult chiftelele falafel decât cele din carne (ambele consumate la aceeași masă), am știu că am făcut ceva bine pe lumea asta :). Unul dintre preparatele iconice din bucătăria orientală, falafelul devine popular și în România, dar nu pe cât ar merita. Așa că m-am gândit să-i fac puțin PR.
Preparatul e simplu: chiftele de năut, pită sau lipie, salate, sos de iaurt cu tahini (pastă de susan). Savoarea: incomensurabilă.
Cel mai la îndemână pentru hummus sau alte preparate mi se pare năutul din conservă. E gata fiert, nu are conservați, îmi salvează o grămadă de timp.
Pentru patru porții de falafel (aproximativ 16 chiftele) aveți nevoie de o cutie mare de năut sau două mici (500 de grame masa netă a năutului), două linguri de făină de năut (sau făină normală), 4-5 fire de ceapă verde, câțiva căței de usturoi și condimente: sare, piper, puțin coriandru măcinat, puțin chimion măcinat.
Dați năutul prin mașina de tocat sau prin blender (în blender aveți grijă să nu-l transformați chiar într-o pastă, poate fi tocat grosier). Adăugați ceapa tocată, usturoiul pisat, făina și condimentele. Formați apoi chifteluțele pe care le prăjiți în ulei încins. Toată operațiunea durează puțin peste un sfert de oră, dar merită. Tocmai de aceea v-aș sfătui să nu faceți greșeala primului meu falafel și să nu cumpărați niciodată acel praf instant pentru falafel, plin de E-uri, care se găsește în magazine.
După ce ați făcut chiftelele de năut, nu vă rămâne decât să asamblați minunea, într-o pită (se găsește în supermarketuri) sau într-o lipie și să adaugați salate/legume (varză albă sau roșie tocată, morcov ras, ridichi, castravete, pătrunjel, ceapă roșie, roșii, ardei iute etc) și cel mai bun sos de iaurt cu tahini.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.