Am început să văd deja pe tarabe primele legume de import. Iar asta mă întristează. Pentru că nu mai e mult până când toate legumele vor veni de pe tărâmul unde cresc, de fapt, hormoni sub formă de legume.
Așa că încerc să profit acum, cât pot, pentru că o să-mi fie dor de vară. Dar nu e prea târziu să profităm de feluri minunate, preparate cu minimum de efort și cu costuri de doar câțiva lei.
Așa cum e cu-acești dovlecei, pe care încă îi găsiți cu un leu bucata prin piețe. Așadar, niște dovlecei românești – chiar dacă nu au forma și coaja perfectă – tot găsiți. Doi dovlecei medii sunt suficienți. Îi tăiați felii, îi sărați și îi sotați în ulei de măsline până prind o crustă rumenă. Aruncați în tigaie și o rămurică de cimbru verde, pentru aromă.
Îi scoateți într-un vas și pueți peste ei tot sucul și uleiul din tigaie. Zdrobiți câțiva căței de usturoi, apoi acoperiți vasul și-l lăsați vreo 10 minute. La final adăugați câteva linguri de oțet balsamic, vigoarea lui acidă și dulceagă se va integra perfect în sosul care nu așteaptă decât un miez de pâine.
Sfărâmați deasupra o bucată de brânză feta sau una de telemea veche de ori. Nu veți regreta.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi