Știu că o să pară ciudat ceea ce o să vă spun, dar când peștele e proaspăt și foarte bun nu trebuie să aibă gust de pește. De asta m-am convins după ce am preparat o dorada în crustă de sare.
Da, știu nu suntem tocmai în țara în care să-ți cumperi peștele direct din barca pescarilor, la doar câteva ore după ce ei s-au întors de pe mare. Dar ultima dorada cumpărată dintr-o pescărie (nu hipermarket) nu era departe. În primul rând „semnele“ mi-au indicat că e proaspăt: avea branhiile roșii și ochii limpezi, sticloși.
Acasă n-am făcut altceva decât s-o curăț de solzi și de măruntaie, să-i scot branhiile, apoi s-o spăl bine cu apă rece și să-i îndes prin toate locurile (inclusiv în cap) verdețuri: mărar, pătrunjel, frunze de ceapă verde (da, încă mai găsiți în piețe). Operațiunea asta e atât pentru aromatizarea peștelui, cât și ca să împiedice sarea să ajungă în interiorul peștelui căci, după cum veți vedea, e vorba de foarte multă sare.
Nu, n-aș vrea să vă sperrii cu treaba asta, nu veți avea în farfurie o potroacă. Peștele, protejat de piele la exterior și de verdețuri în interior, își va lua exact atâta sare câtă are nevoie. Într-o tavă cu pereții mai înalți puneți un strat de sare de un centimetru, apoi o stropiți cu puțină apă, din loc în loc, asta va ajuta ca sarea să devină un soi de conglomerat, iar granulele nu se împrăștie. Puneți apoi peștele, pe care îl acopriți cu un strat de sare de un centrimetru. Stropiți din nou cu puțină apă, apoi puneți tava în cuptorul bine încins la foc mare (200 de grade) aproximativ 25-30 de minute.
Când veți scoate tava din cuptor, veți observa că s-a format cu-adevărat o crustă tare datorită apei puse peste sare, așa că va trebui s-o spargeți cu un cuțit. Aveți grijă să spargeți doar crusta, peștele nu trebuie înțepat. Odată ce ați eliberat dorada din „captivitate“, scoateți ierburile, îi curățați pielea și o filetați. Este excelentă cu o salată tabouleh fresh și răcoritoare.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!