Bouyiourdi. Nu, n-am folosit cuvinte obscene :). Și nici nu trebuie să vă bateți prea mult capul cu pronunția. Doar să știți că are un nume. Cine? De fapt, ce. O minunată tocană grecească cu legume și brânză.
Poate o să pară ciudată și asocierea cuvintelor tocană și brânză, dar dacă vă gândiți la legume gratinate vă veți da seama că e vorba cam de aceeași combinație. Așa că nu e nimic ciudat să pui brânză într-o tocăniță. Mâncarea asta cu rădăcini păstorești se servește astăzi în multe taverne din Grecia, dar e extrem de ușor de pregătit și acasă.
Legumele de care aveți nevoie sunt roșii suculente, bine coapte, ardei gras, ardei iute, unul-doi căței de usturoi (asta e contribuția mea personală, dar puteți renunța la el), oregano sau cimbru verde.
Într-un vas de lut sau de ceramică, termorezistent, puneți câteva linguri de ulei de măsline. În patria Afroditei sunt sfinte astea două lichide: uleiul de măsline și ouzo :).
Puneți apoi un strat de ardei gras, curățat de semințe, tăiat cuburi mai mari. Urmează câteva felii de roșii, puțin oregano sau cimbru, sare (nu prea multă) si câteva felii de ardei iute, (depinde cât de iute vă place), un cățel întreg de usturoi. Apoi un strat de brâză grasă: feta, telemea de oaie, poate chiar caș.
Repetați operația până se umple vasul, cu mențiunea că ultimul strat trebuie să fie de roșii, iar peste ele picurați încă puțin ulei de măsline. E important să nu umpleți vasul de tot, mai lăsați un centimetru liber.
Puneți bouyiourdi-ul la cuptor timp de 30-40 de minute, la foc mediu (180 de grade), până se fac legumele. Apoi puneți încă un strat de brânză și lăsați vasul în cuptor încă 5-10 minute.
Ei bine, brânza din interior se va topi, legumele își vor lăsa în vas toate sucurile, oregano va aromatiza mâncarea, iar o bucată de pâine de casă vă va ruga s-o înmuiați în sosul cel minunat.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!