Sunt convinsă că aveți și voi, ca și mine, aversiunile voastre față de un fel sau altul de mâncare. Dacă nu-ți place ceva, nu-ți place și pace! Ce e mai ciudat la mine este că, în ultimii ani am început să mănânc și chiar să iubesc unele chestii pe care nu le suportam în copilărie, cum ar fi urzicile, de exemplu.
O altă mare problemă a mea a fost, ani de zile, conopida. Însă treptat am început s-o tolerez. Mai ales când nu am alternativă și ajung seara acasă cu creierii „bătătoriți”, iar din frigider nu-mi zâmbește decât o floare de conopidă. Așa că, dacă tot trebuie s-o tolerez(deși rar), s-o tolerez cât mai plăcut, mi-am zis, și am făcut o conopidă gratinată. Bine, mai aveam un motiv: colegul meu de certificat de căsătorie mă bătea la cap de vreo două săptămâni să-i fac mâncarea asta :).
Unii fierb conopida înainte de a o gratina, însă mie mi se pare că devine mult prea moale, fătă nicio textură, dacă faci acest lucru, prin urmare inestetică, cu un gust dubios și cu toate vitaminele distruse. Așa că eu doar am rupt-o în buchețele mici și am pus-o în vase ceramice tapetate cu unt, pentru că am vrut să fie al dente atunci când e preparată. Eu am folosit vase mici, pentru porții individuale, dar puteți folosi o singură tavă mai mare.
Condimentați conopida (una medie) cu sare și piper și turnați peste ea un amestec din 2-3 ou bătute și 100-150 de ml de smântănă lichidă. Mai puneți deasupra câteva bucățele de unt și presărați 2-3 linguri de pesmet (care va absorbi lichidul în exces). Puneți tava în cuptorul încins, timp de 20-30 de minute la foc mediu (180 de grade). Cu cinci minute înainte de final, presărați deasupra ocantitate generoasă de cașcaval, cheddar sau parmezan ras. Puteți s-o mâncați simplă, ca fel principal, sau ca garnitură la o friptură.
Şi nu uitaţi că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!