Cum am descoperit „friptura măcelarului“
Farfuridi / De Farfuridi, 25.02.2014

Friptura de vită nu încetează niciodată să mă surprindă. Mai ales după ce am descoperit, din întâmplare, o bucată minunată, onglet pe numele ei franțuzesc. Cu prețuri variind între 15 lei kilogramul (în Piața Obor, unde, din neștiință cel mai probabil, era vândută drept carne pentru tocat) și 100 de lei kilogramul, într-o mare și extinsă rețea de supermarketuri, ongletul e bucata de carne ideală pentru o friptură preparată rapid.

Nu știu dacă are un corespondent în română (sunt aprope convinsă că are) – dar onglet-ul este o parte a mușchiului diafragmă și cântărește între 450 și 750 de grame, de aceea nici nu se găsește prea ușor. În trecut i se spunea friptura măcelarului, pentru că aceștia știau foarte bine cât de bună este această parte din animal, încât nici nu o mai scoteau la vânzare, ci o păstrau pentru ei.

Așadar, onglet-ul se prepară pe grătar sau în tigaie, dar la foc iute, într-un timp scurt, ca să rămână suculent, făcut în sânge sau mediu. O gătire îndelungată l-ar face doar să se întărească și să-și piardă savoarea.

După ce e gata (onglet-ul e o bucată destul de subțire, deci timpul de preparare ar fi de un minut și jumăate pe fiecare parte) îl condimentați cu sare și piper și-l lăsați să se „odihnească“ timp de 2-3 minute, învelit în folie de aluminiu. Îl puteți mânca simplu sau într-o salată cu „tagliatelle“ din lipie ( fâșii de lipie stropite cu ulei de măsline și rumenite ușor în cuptor), salată verde, ruccola, valeriană, roșii cherry, parmezan și semințe de pin.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro