Azi este singura zi liberă din această săptămână și încerc să le îngrămădesc pe toate în ziua asta minunată și plină de soare. Au fost multe culori și cumpărături în piață, de dimineață, urmează borcanele cu murături (da, o să vă povestesc și vouă despre murăturile mele) și va fi o plimbare printre frunze, în aerul rece de seară.
În weekend voi lucra, însă sunt convinsă că mulți dintre voi vor profita de toamnă, așa că am o sugestie perfectă, aromată și caldă pentru o masă în familie: chifteluțe marinate în sos brun cu coniac.
Aveți nevoie de un kilogram de carne macră de porc (pulpă), tocată. Alegeți bucata de carne și rugați măcelarul să o toace, așa veți ști sigur ce ați cumpărat. Eu nu cumpăr niciodată carne gata tocată. Tocați o ceapă mare, pisați jumătate de căpățână de usturoi, tocați puțină verdeață: mărar, pătrunjel, cimbru. Puneți un ou, sare și piper negru proaspăt măcinat, iar amestecul de chifteluțe e gata. Formați biluțe pe care le rumeniți într-o tigaie, în puțin ulei (nu foarte tare, trebuie să rămână suculente).
Când ați terminat chifteluțele, începeți să preparați sosul. Tocați foarte fin o ceapă mare sau o faceți piure în blender. O puneți apoi la călit în puțin ulei de măsline, timp de 15 minute, adăugând puțină apă. Puneți apoi 200 de ml de piure de roșii (făcut în blender sau cumpărat), 100 de ml de vin alb (sec), 100 de ml de apă, 1-2 lingurițe de zahăr brun, acoperiți vasul cu un capac și lăsați să scadă, la foc mic, 30 de minute. Condimentați apoi cu o foaie de dafin, sare, piper negru măcinat, 2-3 boabe de ienibahar, o crenguță de rozmarin verde (opțional), 2-3 linguri de oțet balsamic și 50 de ml de coniac de bună calitate. Tot acum puneți și chifteluțele și lăsați totul la foc mic încă 15 minute.
Acompaniamentul perfect este un piure pufos, cu mult unt (poate și gorgonzola). E o mâncare sățioasă, perfectă într-o seară de toamnă, după o plimbare în aerul rece din parc.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.