Ce se asortează cu zăpada? Gratin de broccoli
Farfuridi / De Farfuridi, 14.02.2012

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. Şi se mai găseşte-n hipermarketuri chiar şi după ce rafturile au fost devalizate de cetăţenii înfometaţi. De unde deduc că e mai mult ciumă, decât mumă :). Despre broccoli vorbesc. Dacă ar şti toată lumea cât de bună e leguma asta şi ce proprietăţi are ea... Nu mai vorbesc despre preţul absolut decent, deşi la începuturile lui pe piaţa din România broccoli proaspăt avea un preţ prohibitiv pentru multă lume.

Cred că mulţi (şi mai ales copiii) îl resping pentru că e preparat facil, fara imaginație. Broccoli în apă sau în abur nu sună prea apetisant, dar un sos puţin mai elaborat alături poate face minuni. Preferatul meu la broccoli natur e sosul Hollandaise.

Însă şi broccoli gratinat, abia scos din cuptor, rumenit şi aburind, se asortează perfect cu zăpada. Şi nu mă refer doar la culori. :) Broccoli predomină în acest gratin (50 %, adică o „pălărie“ de vreo 500 de grame), însă am făcut o combinaţie în care am mai pus cartofi şi dovlecel.

Bucheţelele de broccoli crud, un dovlecel mediu, tăiat felii, şi doi cartofi tăiaţi în cuburi mici (fierţi 5 minute) se aşează în straturi, într-o tavă unsă din belşug cu unt şi tapetată cu pesmet (care va absorbi lichidul lăsat de legume). Presăraţi puţină sare peste legume, apoi turnaţi un amestec de smântână lichidă, grasă (30%) şi făină: 200 de ml de smântână şi o lingură de făină.

Turnaţi acest amestec peste legume, presăraţi 2 linguri de pesmet şi lăsaţi tava la cuptor, la foc mediu (180 de grade) aproximativ 20 de minute, până când gratinul se rumeneşte. Apoi puneţi peste legume cheddar sau caşcaval ras, sau amândouă, sau felii de mozzarella, sau parmezan, sau orice altă brânză vă place. Ideal ar fi să fie din aia care se topeşte şi se întinde şi e juicy şi gustooooasăăă. După 10 minute, brânza e topită, gratinul e gata, iar voi trebuie să mai aveţi doar puţintică răbdare, ca să nu se lase cu cod roşu de arsuri pe limbă.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!

  • viorica purdel, miercuri, 22.02.2012 19:33

    Intradevar, broccoli e cam "ciuma" desi ii apreciez valorile nutritive.L-am preparat fiert (isi schimba culoarea de nu-ti mai vine sa-l mananci),pane dar nici asa nu mi-a placut,fiert in aburi ramane cam prea "al dente" asa ca ideea ta e f.buna.

  • Farfuridi, vineri, 17.02.2012 14:26

    @ Andi, Cartofii putin - fierti, broccoli crud. Spor!

  • andy, joi, 16.02.2012 22:39

    m -am lamurit, scuze nu am citit bine. garantat voi face maine :)

  • andy, joi, 16.02.2012 22:37

    arata si suna delicios, o sa fac maine, dar am o intrebare , brocoli il punem crud, sau il fierbem putin la fel ca si cartofii?

  • Farfuridi, miercuri, 15.02.2012 10:13

    @ Alexandra, Ma bucur ca-ti place!

  • Alexandra Paunescu, miercuri, 15.02.2012 04:33

    multumesc pentru idee , o voi gati

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro