"E mai mult decât vede ochiul", spune un proverb englezesc. Perfect adevărat, iar de gândiți că aveți în față o lămâie, vă înșelați :).
Despre bulgur v-am mai povestit este una dintre revelațiile mele recente. Dar când bulgurul se întâlnește cu cele mai gustoase legume de vară –inclusiv cei mai colorați și veseli dovlecei – se întâmplă minuni.
Am găsit recent, în Piața Obor, niște dovlecei dintr-un soi puțin întâlnit la noi: mici, rotunzi, verzi și galbeni. Gustul e identic cu al celor obișnuiți, lunguieți, dar forma e tare frumoasă. Pe lângă ei am mai adăugat și câțiva ardei grași, dar și niște roșii inimă de bou, perfecte pentru a fi umplute.
După ce le-am golit interriorul (tuturor), am călit în puțin ulei de măsline o ceapă mare, un morcov și o țelină mică, doar 2-3 minute. Apoi am adăugat 250 de grame de bulgur mare (nu din acela mărunt de tot), luat de la magazinul de mirodenii din Obor și am continuat să le călesc împreună încă 2-3 minute. Am pus apoi 100 de ml de apă (sau supă), am asezonat cu sare și piper negru proaspăt măcinat și am lăsat bulgurul să fiarbă până a absorbit apa (era fiert cam pe jumătate). În acest amestec, atunci când s-a răcit, am pus un ou crud (care să lege compoziția) și o mână de nuci tocate, pentru că îmi place mult o textură crocantă. Apoi și niște pătrunjel tocat, după care am umplut toate legumele: dovleceii, roșiile, ardeii.
Pe toate acestea le-am așezat într-o cratiță de fontă (dar o oală romană e la fel de bună), pe un strat de rămurele de verdețuri, pentru și mai multă aromă: mărar, pătrunjel, țelină. Am pus încă 200 de ml de apă (supă), puțină sare și totul a mers la cuptor, cu capac, la foc mare (200 de grade), timp de o oră și jumătate. Sunt perfecți și calzi, și recei, cu aromele lor proaspete, garnisiți cu o lingură de smântână acrișoară.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.
„