Ardei umpluți cu orez, legume și nuci
Farfuridi / De Farfuridi, 13.08.2013

Umpluturile de carne tocată sau orez își au obârșia în Orient, zicea Radu Anton Roman. Că sunt treabă românească sau venită de pe alte meleaguri, nu mă interesează. Eu știu doar că ardeii, dovleceii, roșiile și alte legume gătite în felul acesta sunt printre cele mai savuroase preparate de vară.

În Oltenia există un soi special de ardei roșii, numiți raci, folosiți special pentru a fi umpluți, atât vara, cât și iarna (se pun la uscat pentru iarnă, când sunt folosiți după ce sunt hidratați). Însă cum eu n-am găsit soiul acesta prin București și cum nu-mi reneg originile de moldoveancă :), m-am folosit de ardeii grași clasici, dar și de dovlecei și de roșii. Pe care i-am umplut cu orez, multe legume și nuci.

Am călit mai întâi legumele în ulei de floarea soarelui (de data asta n-am folosit ulei de măsline, căci adevăratul gust al acestei mâncări vine de la belșugul de ulei de floarea soarelui): doi morcovi tocați, o rădăcină de țelină, una de păstârnac, două cepe. Am pus apoi o cană de orez și l-am călit 2-3 minute, până a devenit translucid. Am adăugat o cană de apă (sau de supă) și am lăsat orezul și legumele să fiarbă la foc mic, până au absorbit tot lichidul. Orezul era fiert pe jumătate, dar așa l-am și vrut, pentru că urma să mai fiarbă și cu ardeii. Când am luat orezul de pe foc am pus o mână bună de verdeață tocată (pătrunjel și frunze de țelină), dar și 100 de grame de nuci tocate, apoi am asezonat cu sare și piper negru măcinat.

Cu acest amestec am umplut ardeii, dovleceii și roșiile, curățați de cotor/semințe/miez (păstrați miezul roșiilor). Într-un vas de fontă (sau de lut), puneți pe fund un pat de rămurele de verdețuri (țelină, pătrunjel, leuștean, mărar). Vor proteja legumele umplute și le vor aromatiza. Puneți apoi ardeii umpluți în picioare, cu scobitura în sus, apoi adăugați apă sau supă până sunt aproape acoperiți. Turnați încă puțin ulei și miezul roșiilor pe care l-ați tocat, Lăsați totul să clocotească cinci munte, apoi acoperiți vasul cu un capac și îl puneți la cuptor, la foc mediu (180 de grade), timp de 40 de minute. La final, lăsați vasul fără capac 5 minute, la foc mare (220 de grade) pentru ca legumele să se rumenească.

În Moldova ardeii aceștia se mănâncă mai întotdeauna reci. Noi i-am mâncat tot așa, cu un sos răcoritor din iaurt și mentă.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro