Îmi place că în foarte multe case din România se fac cârnați de Crăciun. Ar trebui să facem asta și-n timpul anului, evident cu cantități mai mici. Eu, când am poftă de un cârnat proaspăt, așa fac. Recunosc, nu-s cea mai mare mâncătoare de cârnți din lume, dar și când mi-e poftă... Avantajul cârnaților făcuți în casă e că vor ieși exact așa cum vă plac: mai iuți sau mai puțin picanți, mai aromați sau mai simpli.
Pe cei de anul acesta i-am făcut picanți și aromați cu condimente puternice, de iarnă: ienibahar, piper negru, coriandru uscat, boia. Bine, și-un strop de vară, adică oregano.
Iar cârnații, ce mare filosofie, apoi, se prăjesc. Așa ziceam și eu, până când un prieten mi-a deschis ochii și calea: cârnăciori glazurați la cuptor. Și cârnații nu vor mai fi la fel vreodată :).
Pentru 6 cârnați mai grosuți sau 10 mai subțiri (evident proaspeți, neafumați), faceți un amestec simplu din 3-4 lingurițe de muștar (normal, de Dijon - iute sau cu boabe), 2-3 lingurițe de miere, 2-3 lingurițe de ulei de măsline și câțiva fulgi de ardei iute, uscat. Asta dacă vă place iute, iar mie îmi place. Dar puteți înlocui ardeiul cu piper negru măcinat sau puteți renunța. Înțepați cârnații în câteva locuri, apoi îi ungeți cu această pastă și îi lăsați 1-2 ore.
Îi puneți într-un vas nonadevernt, îi acoperiți cu un capac sau cu folie de aluiminiu și îi lăsați la cuptor, la foc mediu (170-180 de grade) timp de 30 de minute, dacă sunt mai groși sau 20 de minute dacă sunt mai subțiri. În ultimele 5 minute îi puteți lăsa descoperiți, să se rumenească. Veți avea apoi niște cârnăciori lipicioși, aburind, gustoși, suculenți în interior, dar ușor rumeniți. Extraordinari alături de un piure simplu, e garnitura ideală. O mâncare tradițională pentru masa de Crăciun și totuși altfel. Specială!
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!
Well... eu zic sa transformi presupunerea in certitudine :)
Arata scarbos ...Dar presupun ca sunt gustosi :)