Dacă data trecută v-am spus povestea unui desert clasic, elegant, care nu se „demodează“ niciodată, astăzi o să vă povestesc despre un dulce mai puțin sofisticat, lucru care nu ar trebui să-i minimalizeze calitățile. Aduce ultimele arome de vară indiană, dar și miresme din toamna răcoroasă ce se apropie.
Părjitura aceasta are un blat dens, bogat, sătios, dulce. Poate nu vă sună tocmai a desert de vară, ci mai degrabă de prăjitură de mâncat la gura sobei. Dar dacă acest aluat se „clădește“ pe un strat de rubarbă, iar înăuntru întâlnim tot felul de fructe parfumate.
Aluatul este unul pe care eu îl folosesc în mod obișnuit pentru brioșe sau blaturi și îl găsiți aici (puteți elimina fulgii de ovăz și puneți o lingură de făină în plus - folosiți doar făină albă). Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, puneți 5-6 tulpini de rubarbă curățată și tocată cuburi de un centimetru (încă se găsește în hipermarketuri, cred că este de cultură, pentru că ea este o plantă care apare primăvara).
Peste ea presărați 3 linguri de zahăr brun (rubarba este foarte acră) și puneți șă câteva felii subțiri de unt, apoi adăugați compoziția de aluat și puneți tava în cuptorul bine încins timp de zece minute, la foc mediu (180-190 de grade), cât să formeze o crustă subțire la suprafață. Adăugați apoi vișine și felii de piersică. Pentru că blatul a început să se coacă, nu se vor scufunda de tot în aluat, unele vor rămâne și în partea superioară. Puteți adăuga nuci, migdale tocate sau chiar bucățele de ciocolată. Nu vor face altceva decât să facă prăjitura și mai densă, mai bogată. Poate și puțină scorțișoară, dar varianta aceasta cred că e mai potrivită pentru o toamnă târzie sau pentru iarnă.
Puneți din nou prăjitura în cuptor, încă 40 de minute, la foc mic-mediu (160-170 de grade).
Când e gata o lăsați să se răcească înainte de a o tăia și o puteți mânca cu smântână acrișoară și cu afine proaspete presărate deasupra.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.