Tort de nuci cu frișcă și migdale caramelizate
Farfuridi / De Farfuridi, 17.06.2014

Citeam recent – în mai multe publicații internaționale, ceea ce m-a îngrijorat nițel – că zahărul e noua nicotină. Că dependența asta e grea și dăunătoare. Însă cum m-am lăsat de fumat după 13 ani, iar de atunci au mai trecut încă patru și jumătate, probabil că voi face la fel și cu dulciurile. Brusc, dintr-o dată și când vrea eu. Până atunci, să prăjiturim :).

Unele amintiri ale copilăriei îmi vor rămâne mereu în memoria gustativă, așa cum e tortul de nuci. Doar că de data aceasta în varianta mea.

Pentru un tort micuț (4-6 porții) aveți nevoie de 5 ouă. Separați albușurile de gălbenușuri și mixați albușurile cu două linguri de zahăr și un praf de sare până devin spumă.

În gălbenușuri adăugați 3 linguri de zahăr și semințele unei jumătăți de baton de vanilie (sau zahăr vanilat) și mixați până ce își dublează volumul. Adăugați albușurile peste gălbenușuri (întotdeauna în această ordine) și le încorporați ușor. Puneți apoi cinci linguri de miez de nucă măcinat și 3 linguri de făină, apoi turnați compoziția într-o tavă de copt cu pereții detașabili sau chiar într-o cratiță (ambele cu diametrul nu foarte mare, 15 cm), în prealabil tapetate cu hârtie de copt.

Puneți tortul în cuptorul încins și îl lăsați la foc mediu (180 de grade), timp de 40-45 de minute. Îl lăsați apoi să se răcească total și în tăiați în două. Îl umpleți cu un strat generos de frișcă de casă, făcută din smântână lichidă grasă (35%), apoi presărați migdale caramelizate în zahăr ars (răcite și tocate). Puneți cealaltă jumătate de blat, îmbrăcați tortul în frișcă și îl ornați cu migdale caramelizate în zahăr ars.

Ca opțiuni, puteți însiropa blatul cu un sirop făcut din 100 de ml de apă, o lingură de zahăr și o lingură de rom sau coniac. Sau puteți pune o lingură de coniac în frișcă sau puteți folosi această minunată cremă de cacao în loc de frișcă.

Dar nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro