Tartă cu cremă fină de dovleac și smântână
Farfuridi / De Farfuridi, 28.01.2014

V-am avertizat. V-am spus de data trecută că urmează două postări cu, despre și pline de dovleac. E ultima. Cel puțin pentru o vreme, vă promit. E delicioasă cât să îndulcească orice supărare: o tartă cu cremă fină de dovleac și smântână.

E Raiul pe pământul cucerit de Iadul Alb, dacă ne luăm iar după ecranele îngălbenite de braking-news-uri. Și, în Iadul ăsta Alb, găsiți în continuare dovleci, dacă nu în piețe, atunci în hipermarketuri. Ba chiar și felii, dacă nu vă încumentați la unul mai mare.

Pentru tartă aveți nevoie de un aluat fraged, pe bază de unt, pate brisee, pe care îl găsiți aici. Pentru umplutura cremoasă, 500 de grame de dovleac curățat de coajă, presărat cu puțin zahăr brun și copt în cuptor până e rumen și numai bun de transformat în piure.

Îl pasați în blender și veți obține un piure fin, în care adăugați 200 de grame de zahăr brun sau 150 de grame de zahăr brun și 50 de ml de melasă (eu am primit din Canada, dar am înțeles că poate fi comandată de pe unele site-uri sau că s-ar găsi în unele magazine din București). Melasa îi conferă un gust aparte, caramelizat, dar zahărul brun e perfect și el. Încorporați și trei ouă întregi, semințe de vanilie sau puțin zahăr vanilat, un praf de sare și 200 de ml de smântână lichidă grasă (35% grăsime).

Așezați foaia de aluat într-o tavă rotundă, o înțepați cu furculița în câteva locuri, apoi turnați crema. Puneți tava în cuptorul bine încins și o lăsați acolo la foc mediu (180 de grade), timp de 40-45 de minute. Spre final, în ultimele 15 minute, puteți reduce focul.

Iar voi nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro