Multă vreme m-am temut de spuma de ciocolată. Nu știu de ce. Când o vedeam așa de ușoară, aerată, pufoasă, în poze sau la televizor mi se părea ceva extrem de dificil de obținut. Deși nu prea mă tem eu de chestii în bucătărie și știam procedeul de peparare. Dar pur și simplu îmi ridicasem singură un zid, că tot ne-a vizitat Roger Waters săptămâna trecută :).
Până când am făcut-o. Știți momentul acela (un copil, o demisie, chestii din astea) în care stai și-ți spui: de ce naiba am așteptat atât? :D Cam așa a fost și la mine. Și, înainte de a vă împărtăși rețeta, vă spun un lucru. Nu vă temeți! Nu de spuma de ciocolată.
Pentru o spumă de ciocolată (mousse au chocolat, chocolate mousse) aveți nevoie de 200 de grame de ciocolată de bună calitate. Neagră, vă sfătuiesc, minimum 75% (cel mai bine 85%) cacao. Nu vă temeți că va fi amăruie, va avea doar un gust pregnant, minunat de cacao. Dacă nu sunteți și nu sunteți prieteni cu ciocolata neagră, folosiți cu ciocolată cu lapte, dar e un compromis în acest caz, vă spun drept.
Topiți ciocolata la bain marie. Între timp faceți frișcă din 200 de ml de smântână specială pentru frișcă, 75 de grame de zahăr și semințele unei păstăi de vanilie. Mai aveți nevoie de două ouă. Separați albușurile de gălbenușuri și bateți albușurile spumă, împreună cu o lingură de zahăr (25 de grame) și un praf de sare.
Când ciocolata s-a răcit, adăugați cele două gălbenușuri și amestecați cu un tel, veți observa că începe să se întărească. Încorporați frișca, apoi albușurile. Puteți adăuga 1-2 linguri de amaretto sau lichior de portocale, poate puțin coniac. Puneți spuma de ciocolată într-o formă mare sau în forme mai mici, individuale și o lăsați la frigider câteva ore, cel mai bine peste noapte.
Deși e minunată simplă sau cu puțină frișcă deasupra, eu am decorat-o cu Speculoos (biscuiții aceia pe care-i primești la espresso, in alte țări, din păcate nu i-am văzut în România), cu sos de fructe de pădure și așchii de ciocolată neagră.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.
O, da, i-am gasit si eu si nu-mi venea sa cred :). Multumesc mult inca o data.
Scuze pt intarziere,nu obisnuiesc sa scriu...m-am intors pt chec,,, Da,,,biscuitii sunt si la IKEA demult,si la Mega Image,iar in preajma Craciunului chiar sunt peste tot:Kaufland,Billa...
Si eu credeam ca e mai complicat. Daca mi-ai spune unde se gasesc Speculoos, as fi tare recunoscatoare, nu de alta, dar sunt noua mea obsesie, atat de mult imi plac :)
Multumesc pt reteta,intr-adevar credeam ca e mai complicat. Cat despre biscuitii 'speculoos',se gasesc de ceva timp si la noi ,doar ca nu sunt mici,pt cafea.