Chiar dacă sunt branduite cu titlul de “românești”, căpșunele și cireșele aflate zilele astea pe toate tarabele nu-s chiar cele mai mioritice, aș spune eu. Însă nici mult nu mai e până când vor apărea adevăratele fructe autohtone, mult mai gustoase și mai aromate chiar dacă nu au lookul surorilor lor occidentale.
Așa că ce e mai răcoritor și mai fresh vara decât un desert cu fructe? Iar dacă le combinăm cu o crustă rumenă și crocantă și valuri de cremă de vanilie, avem desertul perfect. Căci despre asta vreau să vă povestesc astăzi: tartă cu aluat fraged, cremă de vanilie și fructe.
Pentru crustă (într-o tavă rotundă cu diametrul de 30 de centimetri) am făcut un aluat din 250 de grame de făină, 150 de grame de unt foarte proaspăt (atenție, trebuie să fie foarte rece), 20 de ml de apa foarte rece, un praf de sare și un ou. Mai întâi, mixați în blender (da, în acela cu cuțite) untul și făina până obțineți un aluat nisipos. Adăugați oul, sarea și apa și mixați în continuare, până obțineți un aluat compact și ușor de modelat. E bine să țineți aluatul la frigider măcar o oră, înainte de a-l folosi, dacă nu chiar peste noapte.
Întindeți o foaie mai groasă, de jumătate de centimetru, apoi o așezați în tava rotundă, fixând bine aluatul și pe pereții vasului. Înțepați aluatul cu o furculiță în câteva locuri, puneți deasupra o foaie de hârtie de copt, iar peste hârtie vreo două mâini bune de boabe de fasole uscată, care vor avea rolul de a nu lăsa aluatul să crească în timpul coacerii. Îl lăsați aproximativ 20-25 de minute, la foc mediu (160-180 de grade).
Când e gata, îndepărtați fasolea și hârtia de copt și lăsați crusta să se răcească bine. Între timp faceți crema de vanilie, crema clasică de patiserie, pe care o găsiți aici. Acum nu mai aveți altceva de făcut decât să puneți crema în crusta de aluat fraged și să ornați cu fructe proaspete (căpșuni, zmeură, mure, piersici, caise, cireșe, pepene galben, struguri etc), cu frișcă și cu frunze de mentă.
Şi nu uitaţi că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro !