A-nceput de ieri să cadă câte-un fulg. Mă rog, prin unele părți au venit chiar stihiile. Și nu știu unde-și păstrează precupețele dovlecii, dar încă au provizii importante pe care le vând în piețe. Așa că, ori vă achiziționați un dolveac uriaș (de vreo 5 kilograme), ca mine, ori o delicată felie, dar faceți-o. Căci obsesia mea lovește din nou și urmează două postări pe această temă :).
Prima dintre ele: ruladă cu cremă de mascarpone și piure de dovleac. Ispitește și îngerii, ce pretenții mai puoate avea o biată muritoare ca mine?
Pentru foaia de ruladă, faceți un pandișpan simplu, pe care îl găsiți aici. Cu mențiunea că în această compoziție veți adăuga trei linguri de piure de dovleac și un plic de praf de copt.
Împărțiți compoziția în două părți egale și o turnați în două tavi de aragaz cu hârtie de copt. Întindeți compoziția într-un strat subțire, egal, apoi o puneți în cuptorul încins, la 180 de grade (foc mediu), timp de 15 minute (maximum 20).
În acest timp puteți prepara crema de mascarpone, care e mult mai ușoară decât sună. Aveți nevoie de o cutie de mascarpone (200-250 de grame), 100 de grame de iaurt grecesc (10%grăsime), 200 de grame de frișcă tare (făcută în casă, din smântână de frișcă ar fi ideal), 100 de grame de zahăr și semințe de vanilie sau zahăr vanilat. Încorporați zahărul și vanilia în mascarpone, apoi iaurtul, iar la final adăugați frișca.
Cât despre piureul de dovleac, e și mai simplu, doar că trebuie să-l aveți pregătit dinainte și să fie deja răcit. Curățați dovleacul de coajă, îl tăiați cuburi, presărați puțin zahăr și-l împachetați într-o folie de aluminiu. Coaceți dovleacul în cuptor (cam o oră), îl lăsați să se răcească și îl pasați în blender (dacă e nevoie adaugați puțin zahăr sau zahăr brun).
Când pandișpanul pentru ruladă este copt, îl lăsați să se răcească total. Răsturnați/întoarceți foaia de ruladă pe o altă hârtie de copt și dezlipiți apoi hârtia pe care s-a copt pandișpanul. Aici veți întinde un strat de cremă de mascarpone, apoi unul de piure de dovleac. Rulați foaia, o împachetați în folie de aluminiu sau de plastic și o lăsați câteva ore la frigider. Și da, e chiar mai bună decât arată.
Iar voi nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.