Prăjitură cu fructe confiate și coniac, recompensa supremă pentru o zi de toamnă
Farfuridi / De Farfuridi, 02.11.2012

În zile ca cea de azi, cu frig, miros de toamnă și soare timid, îmi place cel mai mult să mă joc cu aromele. Să le las să iasă din căldura bucătăriei și să se piardă în aerul rece. Iar prăjitura despre care vă voi povesti, un fruitcake cu coniac, e un musai al fiecărei toamne.

Mirosul de portocală confiată, vanilia și toate celelalte ingrediente se combină perfect în prăjitura asta.

Pentru blat aveți nevoie de 100 de grame de unt moale, 150 de grame de zahăr, 350 de grame de făină, 4 ouă, 2 lingurițe de praf de copt, un praf de sare, semințele dintr-un baton de vanilie (sau esență de vanilie), 50-60 de ml de coniac sau armagnac.

Mai întâi amestecați cu un mixer untul și zahărul, până obțineți o compoziție spumoasă. Adăugați ouăle, unul câte unul, mixând încontinuu. Puneți apoi semințele de vanilie, coniacul și făina și amestecați până obțineți un aluat omogen și destul de dens. La final încorporați sarea și praful de copt.

Apoi e rândul fructelor confiate: ananas, papaya, coajă confiată de portocală, cirese, caise, merisoare, stafide sau orice altceva vă place, cam 250 de grame, în total. Să nu uitați de nuci, alune de pământ, nuci pecan, caju crud (100 de grame).

Puneți compoziția într-o tavă rotundă, cu pereți detașabili, tapetată cu hârtie de copt, introduceți vasul în cuptorul încins, timp de 15 minute, la foc mediu (180 de grade), apoi timp de 1 oră și 10 minute la foc foarte-foarte mic (50-60 de grade). Blatul e foarte dens și trebuie să se coacă încet. Dar ce arome vor fi în casa voastră!

Când prăjitura e gata, după ce se răcește îi faceți o glazură dintr-o ciocolată albă topită la bain marie (sau microunde) cu puțină smântână lichidă. Peste glazură puteți presăra fulgi de migdale. Fruitcake-ul ăsta e recompensa supremă pentru o zi de toamnă ca cea de azi.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro