Prăjitură cu două straturi de frișcă și pandișpan
Farfuridi / De Farfuridi, 27.08.2013

Știți, probabil, bancul cu iepurașul care se duce la cofetărie și cere „plăjituli cu flișcă, multă flișcă“. Ei bine, așa-mi venea și mie să fac zilele trecute: să devorez o cisternă de frișcă. Dar în loc de cofetărie am ajuns la hipermarket. Pentru că, nu-i așa, nimic nu se compară cu ceea ce-și face omul cu mâna lui.

Ce-i drept, am evitat cofetăria (pe care oricum o vizitez foarte rar), pentru că recent am ajuns la urgență după ce am mâncat un sandviș de la un aparat. Lucru care, iarăși, se întâmplă extrem de rar, așa cum se întâmplă doar de 2-3 ori pe an să ajung într-un fast-food.

Dar experiența aceea nefericită cred că mă va ține departe multă vreme de orice mâncare care nu e preparată de mine sau de o sursă credibilă. Așa că în loc de „plăjituli cu flișcă, multă flișcă“ am savurat un tort cu un pandișpan light și însiropat, peste care s-au așternut două straturi de frișcă pufoasă și aerată.

Rețete de pandișpan e extrem de simplă și o găsiți aici (Vă sfătuiesc să-l faceți din 4 ouă). După ce pandișpanul e copt și răcit, îl puneți într-o formă rotundă, de tort, cu pereți detașabili, și îl însiropați cu un sirop fierbinte făcut din 150 de ml de apă, 50 de grame de zahăr și semințe de vanilie (sau esență, în cel mai rău caz). Îl lăsați să se răcească.

În tot acest timp preparați frișca, din smântână specială pentru frișcă: nu din praf, nu din frișcă vegetală. La 400 de ml de smântână pentru frișcă adăugați 4 linguri de zahăr pudră și mixați până se întărește. La final eu am pus și 100 de grame de smântână tare, fermentată (30% grăsime), pentru un gust acrișor, așa cum era frișca în copilăria mea. Am împărțit cantitatea în două: pe una am folosit-o simplă, în alta am adăugat o lingură de cacao de bună calitate. Am pus cele două straturi de frișcă peste pandișpan, le-am nivelat și am lăsat torul în frigider peste noapte.

E proaspătă, e răcoritoare, e ușoară, e gustoasă. E o prăjitură ideală pentru o după-amiază leneșă, acasă, în soare blând pe balcon sau în curte.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro