Prăjitura copilăriei, cu foi și cremă de lapte, vanilie și unt
Farfuridi / De Farfuridi, 25.03.2014

O prăjitură casnică & spornică devenită recent vedetă într-un cooking show, a declanșat un val de amintiri și nostalgii în online. Recunosc, mi-a vibrat și mie o coardă, dar nu pentru că aș fi gustat vreodată în copilăria mea din perioada comunistă sau în viața mea postdecembristă acea prăjitură ciudată cu bulion, gem și cremă de griș. Ci pentru că, așa, ca idee, mi-a adus aminte de un alt desert pe care ni-l prepara bunica: o prăjitură cu foi și cremă aromată de lapte, unt și vanilie.

Despre bunica mea v-am mai povestit de câteva ori: era zâna cea bună care reușea cumva să facă rost și să aibă în casă lucruri pe care unii români nu le vedeau cu anii în vremea comunismului: unt, ciocolată sau portocale. Da, pe vremea aceea, pentru un litru de lapte trebuia să te așezi la coadă la 4 dimineața, cu mult înainte ca magazinele să se deschidă.

Am, sunt convinsă, pe undeva în caietul moștenit de la ea, rețeta foilor, dar pofta m-a împins de data aceasta spre scurtătura numită foi cumpărate din supermarket. Un compromis, dar nu unul uriaș. Unele produse, din anumite supermarketuri, sunt chiar decente.

Așa că nu mi-a mai rămas decât să prepar crema. Am amestecat într-un vas nonaderent (ceaun de tuci, de fapt, unul pe care îl folosesc doar pentru dulciuri și creme) 250-300 de grame de zahăr, semințele unui baton de vanilie și 3 linguri mari de amidon (e de preferat în locul făinei, crema e astfel mai fină). Am adăugat 600 de ml de lapte gras și 100 de ml de smântână lichidă, un praf de sare, apoi am pus și păstaia din care am curățat semințele de vanilie. Am pus ceaunul pe fiert, la foc mic și am fiert crema până ce s-a îngroșat (15 minute), amestecând încontinuu.

Am lăsat crema să se răcească total, am scos păstaia de vanilie și am emulsionat/înmuiat cu mixerul 200 de grame de unt (82% grăsime). Când untul a devenit spumos, l-am adăugat în cremă, omogenizând compoziția cu un tel de mămăligă. Am lăsat crema în frigider încă o oră, apoi am montat prăjitura: o foaie, un strat de cremă etc. E bine s-o lăsați să se frăgezească/înmoaie măcar câteva ore înainte s-o tăiați.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

  • Dora, duminică, 30.03.2014 04:59

    MERCI!

  • Farfuridi, vineri, 28.03.2014 06:49

    Am gasit si reteta de foi :) 200 de grame de untura sau unt la temperatura camerei se amesteca cu 2 cani de faina (400-450 de grame) pana obtineti un aluat nisipos. Adaugati 350 de grame de zahar, 2 oua intregi, o ceasca de lapte (100 de ml), un praf de sare si o lingurita de amoniac stins in putin otet. Veti obtine un aluat omogen, pe care il impartiti in 3. Apoi intindeti foi cu o grosime de aproximativ un centimetru si le coaceti pe fundul tavii de cuptor, tapetata cu faina. Spor! Si va multumesc ca ma cititi! :)

  • Dora, vineri, 28.03.2014 01:56

    Astept cu nerabdare si reteta pentru foi. Merci pentru postari, le urmaresc cu mare placere!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro