Plăcintă cu mere și brânză cheddar
Farfuridi / De Farfuridi, 10.12.2013

Poate nu mulți dintre voi sunt adepții combinației dulce-sărat, mai ales într-o prăjitură, dar credeți-mă că e o experiență care merită încercată. Mai ales dacă e vorba de o plăcintă cu o crustă fragedă cu brânză cheddar și umplutură parfumată de mere.

Cu origini vechi (Evul Mediu, se pare) și disputate – fie că e ștrudelul austriac, tarta tatin franțuzească sau clasica plăcintă pe care americanii au decretat-o bun național - plăcinta cu mere are sute, poate chiar mii de variațiuni și combinații atât în ceea ce privește aluatul, cât și în ceea ce privește umplutura.

V-am mai povestit și eu în trecut despre acest desert universal, dar am descoperit de curând o variantă care m-a cucerit. Acuma, dacă v-am vorbit de combinația dulce-sărat, nu vă gândiți la o diferență frapantă de gusturi. Tot o plăcintă e, tot un desert, doar că aluatul fraged va fi ușor sărat de la brânza cheddar, dar totodată aromat de aceasta.

Cum v-am mai spus, nu schimb niciodată lucrurile care funcționează, așa că am folosit tot aluatul clasic pate brisee, la care am adăugat 100 de grame de brânză cheddar rasă.

Am făcut apoi câteva plăcințele în vase individuale, dar puteți face una singură, într-o tavă mai mare.

Umplutura e la fel de simplă: merele (ionatan sau idared folosesc eu) curățate de coajă și tăiate în bucăți mai mari se presară cu zahăr, zahăr vanilat și scorțișoară (250 – 300 de grame de zahăr la un kilogram de mere), dar și 50-75 de grame de pesmet sau vreo 10-12 biscuiți digestivi sfărâmați, care vor absorbi excesul de suc din mere, astfel că plăcinta se va coace fără probleme.

Întindeți o foaie cu grosimea de 3-4 milimetri și o puneți într-o tavă cu pereți mai înalți, revărsând peste marginile tăvii excesul de aluat. Umpleți plăcinta cu umplutura de mere, apoi o ungeți pe margine cu puțin ou bătut. Îi puneți „capacul“, adică o altă foaie de 3-4 milimetri, pe care o presați pe marginile vasului pentru a sigila plăcinta. Faceți câteva crestături în „capac“, o ungeți cu ou și o puneți la cuptor la foc mediu (180 de grade). Unde o lăsați aproximativ 45 -50 de minute, dacă e o plăcintă mare, sau 30-35 de minute dacă sunt plăcințele individuale.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro