Am mulți prieteni în străinătate, în Europa, SUA sau Canada, care, ca orice români plecați, nu se pot desprinde de gusturile de acasă. Și cum ai putea, vă întreb și pe voi? Mai ales când cele mai bune clătite și cei mai buni papanași sunt cu dulceață de vișine? Ei bine, aici apare problema. Mai bine zis, dispare...
Nu problema. Ea se acutizează. Vișinele dispar. Au dispărut. În multe părți ale lumii, vișinele nu există, nu se cultivă sau se cultivă în cantități foarte mici. Nu se găsesc sau se găsesc foarte rar. E un gând care pe mine mă sperie. Așa cum mă panichează latent și gândul că rezerva de vișine congelate și de dulceață de vișine nu-mi va ajunge până la vară :). Căci dacă voi continua în ritmul în care o țin de ceva vreme – vișine cu de toate, adică – s-ar putea să nu-mi ajungă.
Ultima pe listă a fost o minunată plăcintă cu cremă de vișine și mascarpone. Pentru foi am folosit aluatul delicios și aromat pe care îl folosesc la gogoși și pe care îl găsiți aici.
Pentru umplutură, am avut nevoie de 250 de grame de vișine congelate. Pe care le-am fiert cu 100 de grame de zahăr și semințe de vanilie. Le-am lăsat să clocotească 5 minute, apoi le-am făcut piure în blender și l-am strecurat printr-o sită deasă. Am pus piureul din nou pe aragaz, împreună cu 3 lingurițe de amidon dizolvat în apă rece. După ce se îngroașă, trebuie lăsat să se răcească.
Întindeți apoi foaia sau foile de plăcintă. Puneți un strat generos de piure pe toată foaia (lăsați însă 2 centimetri liberi spre margini) și, din loc în loc, cremă mascarpone.
Rulați plăcintele, le ungeți cu ou bătut, presărați semințe de susan alb sau negru și le puneți în cuptorul preîncălzit. Le coaceți aproximativ 35-40 de minute, la foc mediu (180 de grade), iar cât sunt încă fierbinți le pudrați cu zahăr.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.