Anul acesta, Halloweenul m-a prins exact cu niște dovleci în cuptor. Nu, nu-i „căsăpesc“, nu-i sculptez, nu-i irosesc. Nu așa se profită de o bunătate de dovleac. Ci se transformă în alte bunătăți.
Dovleacul este una dintre cele mai versatile legume, atât pentru feluri principale, cât și pentru deserturi. Dovleci să avem! Anul acesta, am pornit la drum ușor, dar idei au venit pe parcurs.
Evident, a fost plăcintă cu dovleac, apoi supă-cremă de dovleac și alte supe cu dovleac. Apoi mi-am amintit de dovleacul copt al bunicii. Așa că am tăiat câteva felii din uriașul de 17 kilograme și le-am pus la copt. Asezonat în diverse feluri: pe unele felii am pus doar zahăr și zahăr vanilat, pe altele zahăr brun, cardamom măcinat și scorțișoară, pe altele melasă sau miere și scorțișoară. Pe toate am presărat și-un praf de sare (sare scoate în evidență mult mai bine aromele).
Dovleacul copt e bun oricum, fie foarte simplu, fie condimentat precum v-am zis mai sus sau în diverse alte feluri.
După ce ne-am săturat de dovleac copt, a mai rămas (v-am zis că era uriaș). Așa că am ales pulpa și am făcut-o piure în blender. Am pus și puțină esență de rom.
Așa am creat o bază pentru un alt desert: piure de dovleac cu frișcă de casă. Se pun în straturi, iar dacă doriți și ceva crocant puteți adăuga biscuiți digestivi sfărâmați. Atât de simplu e un desert cu dovleac. Despre gust, convingeți-vă singuri.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.