Morcovi în prăjitură? Nici nu veți ști ce mâncați
Farfuridi / De Farfuridi, 28.05.2013

De obicei, mâncărurile pe care le prepar au mare legătură cu vremea de-afară, cu anotimpul în care suntem, ca să fiu mai exactă. E și firesc să fie așa, multe ingrediente sunt sezoniere și, chiar dacă acum se găsesc tot timpul anului (importate de prin diverse colțuri ale lumii) nu au deloc același gust. Însă altfel stau lucrurile cu prăjitura cu morcov, celebra carrot cake, care nu are vârstă și nici anotimp. Eu una aș putea mânca așa ceva și la piscină, și la schi.

Recunosc, m-a intimidat puțin denumirea când am auzit prima dată de carrot cake, acum mulți ani. Pe vremea aceea eram asemenea Leului fără curaj din „Vrăjitorul din Oz“, iar morcovii erau pentru supă sau cel mult pentru salată, nicidecum pentru prăjituri.

Dar vă asigur că nici nu veți ști ce mâncați, așa cum au „pățit“ mulți care au gustat prăjitura asta. Au fost șocați să afle că e pe bază de morcov. Mult morcov!

Aveți nevoie de 3 ouă mari, 230 de ml de ulei de floarea soarelui, 175 de grame de zahăr alb, 200 de grame de zahar brun și semințe de vanilie (sau câteva plicuri de zahăr vanilat). Le puneți împreună într-un bol și le omogenizați 2 minute cu mixerul.

Adăugați 175 de grame de făină, un plic de praf de copt, o linguriță de bicarbonat, un praf (mai mare) de sare. Veți obține un aluat care „curge“, în care adăugați 450 de grame de morcov ras pe răzătoarea mică și 100 de grame de nuci pecan tocate (sau nuci românești).

În caz că vă întrebați dacă ar trebui să stoarceți sau nu morcovul înainte de a-l pune în aluat, eu aș spune să nu faceți asta, deși în multe alte rețete se precizează acest lucru. Însă dacă veți coace prăjitura la foc mic, sucul lor va fi absorbit în blat, care va deveni „umed“ și suculent și nu va rămâne nu fad și uscat.

Turnați compoziția într-o tavă rotundă de tort, tapetată cu hârtie de copt, și o puneți în cuptorul încins, unde o lăsați timp de 10 minute la foc mare (200 de grade), apoi încă 35-40 de minute la foc mic (160-170 de grade).

Între timp, puteți face glazura: amestecați o jumătate de cutie de cremă de brânză cu 150 de grame de zahăr pudră. Puneți glazura peste prăjitura rece. Din tot ceea ce v-am povestit, datul morcovilor pe răzătoare este cel mai solicitant lucru :).

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro