E dimineață când citiți această postare? Sau e deja trecut de prânz? Ați petrecut românește, astă noapte, sau moderat, cum le place americanilor să spună?
V-ați pus ceasul să sune pentru Concertul de Anul Nou de la Viena sau pur și simplu nu ați putut deschide ochii? În orice caz, dacă citiți asta acum, înseamnă că v-aști trezit, oricât ar fi ora. Și mai am o miiiică bănuială. Că în foarte multe case din țara asta a rămas foarte multă mâncare de la Revelion. Am dreptate?
Friptură, cârnați, garnituri, murături, cozonac, prăjituri, pâine. Și parca nu vă mai tentează nimic, nu-i așa? Deci, zic eu, să reinventăm ce ne-a rămas prin frigidere, căci niciodată nu se cade să aruncăm mâncarea.
Friptura, fie ea de pui, curcan sau porc e foarte bună a doua zi. Chiar mai bună. Puteți face o mulțime de sandvișuri cu carne rece, dacă e o carne slabă: piept de pui sau curcan, mușchi file. Eu aș recomanda o variantă cu muștar cu boabe si castraveți murați, sau una cu pesto de busuioc și roșii. Evident, friptura e minunată într-un sandviș cald, în care cei mai gurmazi pot adăuga un sos de smântână și usturoi,k dar și câteva frunze de salată verde.
Pâinea (veche de o zi-două), brânza, cârnăciorii, chiar și resturile de friptură se pot transforma într-o savuroasă budincă de pâine. Tăiați felii de pâine, le puneți într-un vas nonaderent, apoi le stropiți cu puțin lapte. Peste ele adăudați resturi de friptură sau cârnați și brânză și încheiați cu un strat de pâine. Adăugați două ouă bătute cu puțin lapte sau smântână lichidă, brânză rasă și puneți totul în cuptor, la foc mediu (180 de grade) pentru 20-30 de minute. E un fel destul de consistent încât să devină o masă în sine.
Puteți face și varianta dulce a acestei budinci, cu resturi de cozonac sau pandișpan. Le puneți într-o tavă tapetată cu unt, iar peste ele puneți un amestec de ouă, lapte, smântănă lichidă, zahăr și vanilie. Lăsați totul în cuptor până se rumenește.
Acum, că aveți o masă reinventată din masa de Anul Nou, eu vă doresc poftă mare. Și să nu uitați că și în 2013 mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!