De puțină vreme am redescoperit urda. Întotdeauna mi-a plăcut brânza foarte mult, cu excepția urdei. Aveam problema asta din copilărie, de când am gustat o urdă nu prea bine făcută, cred. Dar peregrinările mele aproape săptămânale prin Piața Obor, locul în care îmi fac multe cumpărături, m-a adus în fața unei vitrine cu produse autentice și bine făcute.
Așa că am cerut să gust niște urdă și bine am făcut. Atât de delicată, fină, cremoasă, suculentă, încât de atunci cumpăr constant, măcar o dată pe lună. Folosesc urda în diverse preparate, de la salate la paste, sau doar amestecată cu puțin iaurt și cu diverse semințe, pe post de mic dejun.
Iar pentru că e o brânză dulce (spre deosebire de ricotta italienilor, care se face cu sare) e numai bună în deserturi. Și cum ultima mea hachiță culinară a fost un cheescake, am improvizat ceva din urdă, fructe și ciocolată. De fapt, a fost un cheesecake all cheese.
Aveam în congelator zmeură, afine și vișine cumpărate din piașă astă vară. Le-am pus așa, înghețate, într-o cratiță cu mai mult zahăr și semințe de vanilie și le-am lăsat să fiarbă la foc mic, până când am obținut un sos de fructe bine legat (aproximativ 20 de minute).
Am lăsat sosul să se răcească, apoi l-am turnat peste urdă. Am stropit totul cu suc de lime și am adăugat bucățele de ciocolată neagră (85%cacao). E impropriu spus un desert, dar e o combinație foarte ușoară, răcoritoare, fresh. Un dulce ideal pentru primăvara asta fierbinte.
Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!