Cum să faci cei mai buni papanași
Farfuridi / De Farfuridi, 06.03.2015

papanasi1După câteva încercări ratate de a face papanași – ca-n reclamă: prea tare, prea moale etc – câțiva ani i-am mâncat doar la restaurante. Cu puține excepții, au fost cam la fel: prea tari, prea uleioși, prea cu dulceață și arome artificiale. Până când, într-o seară...

Până când, într-o seară în care eram prea obosiți să ieșim la restaurant și nici nu aveam prea multe opțiuni pentru a comanda niște papanași buni, am avut ideea salvatoare. Basically, papanașii sunt niște gogoși, chiar dacă au în compoziție brânză. Și ce e esențial la gogoși? Drojdia!

Așa că aluat cu drojdie a fost, iar papanașii au crescut, au fost aerați și pufoși în interior, crocanți la exterior.

Pentru 8 papanași aveți nevoie de 300 de grame de brânză dulce, grasă de vaci. O lăsați să se scurgă măcar o oră, apoi o amestecați cu două ouă mari, 50 de grame de zahăr, semințe de vanilie, coajă rasă de portocală (opțional), un praf de sare.

În 50-75 de ml de lapte călduț dizolvați 10 grame de drojdie proaspătă și adăugați amestecul peste brânză. La final, puneți 250 de grame de făină albă, cernută.

Veți obține un aluat destul de moale și lipicios. Așa și trebuie să fie. Dacă e tare, la fel vor fi și papanașii. Îl lăsați să crească o oră, apoi, cu mâinile umede, formați discuri cu diametrul de 6-7 centrimetri și grosimea de un centimetru. Cu o formă rotundă (chiar și un dop), le scoateți mijlocul (din care veți forma mica gogoașă din vârful papanașului) și îi lăsați pe masa presărată cu făină încă 15-20 de minute, să mai crească puțin, și îi prăjiți în baie de ulei încins, la foc mediu, ca să se rumenească uniform. Nu au nevoie de mai mult de un minut – un minut și jumătate pe fiecare parte.

Apoi e simplu: smântână, dulceață (căpșuni și vișine am folosit eu), zahăr pudră.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro