Cheesecake cremos cu glazură caramelizată de lămâie
Farfuridi / De Farfuridi, 22.10.2013

V-am mai povestit despre pasiunea mea pentru lămâi. Sau dependență, numiți-o cum doriți. A recidivat. Pentru că, nu-i așa, câte plăcinte cu dovleac poate să mănânce omul? :)

Un cheesecake cu blat crocant și sfârâmicios din biscuiți digestivi cu secară, valuri de cremă de brânză și glazură dulce-acrișoară-caramelizată din lămâie can save your day. Weekend. The hell, it could save your life :D.

La mine lucrurile stau simplu și bine, cam la fel la fiecare cheesecake. Uneori mai schimb ingredientele, alteori toppingul. Dar rețeta are aceeași linie.

Acum, de exemplu, am folosit din biscuiți digestivi cu secară pentru blat. Dar puteți folosi biscuiți simpli, sau biscuiți cu unt sau chiar pricomigdale. Am sfărâmat (grosier) 200 de grame de biscuiți, i-am amestecat cu 100 de grame de unt topit și am format astfel blatul. I-am așezat într-o formă rotundă, de tort, cu pereți detașabili, tapetată cu hârtie de copt. I-am presat pe fundul tăvii, până au format un strat omogen. Am pus tava în frigider 30 de minute, ca să se întărească untul și, împlicit, blatul.

Între timp am făcut crema: 200 - 250 de grame de brânză de vaci (sau chiar brânză cu smântână, de tip Făgăraș - dar niciodată cremă de brânză pentru că are multe E-uri), 200 de grame de frișcă de casă, 200 de grame de zahăr, semințe de vanilie. Omogenizați crema, apoi adăugați un plic de gelatină dizolvat complet în puțină apă. De fapt, va trebui să-l dizolvați într-un ibric cu apă, pe aragaz, la foc foarte mic, amestecând tot timpul, până ce gelatina e complet dizolvată. Lăsați aceste amestec să se răcească, apoi turnați-l peste crema de brânză și omogenizați, iar la final turnați totul în tavă, peste blatul de biscuiți.

Cel mai dificil lucru la această prăjitură e așteptarea, mai ales că urmează s-o lăsați din nou în frigider în această etapă, măcar o oră. Timp suficient să preparați glazura. Pulpa de la o jumătate de lămâie, 2-3 felii de lămâie, sucul de la o jumătate de lămâie și 50-75 de grame de zahăr se fierb la foc mic până se îngroașă, se închid la culoare și ajung de un auriu-caramelizat. Evident și toppingul trebuie să se răcească, abia apoi îl puteți pune peste prăjitură. Și-acum, c-ați așteptat destul, e vremea să vă tîiați o felie generoasă. Eu am făcut prăjiturele individuale, mi se par mai drăguțe.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro