Checul copilăriei mele
Farfuridi / De Farfuridi, 06.09.2013

Am intrat într-o vrie a dulciurilor. Nu știu de ce, dar mai că le-aș prefera în locul meselor. Sper să revin la normal în curând, nu de alta, dar e vremea zacuștilor bolborosind, a murăturilor și-a legumelor ce se pregătesc pentru iarnă.

Nu mai făcusem chec de câțiva ani. Până când într-o zi m-a lovit o poftă de nestăpânit. În copilărie era una dintre prăjiturile făcute constant la noi în casă. Aproape că ne plictisisem de ea. Dar eu și fratele meu nu ne plictiseam niciodată să „curățăm“ castronul, la final. Mai ales compoziția care avea și cacao. Așa că într-o seară, când am ajuns acasă, mi-am zis că un chec e... piece of cake :). Și m-am apucat să fac.

Compoziția unui chec e aproape aceeași cu cea a unui pandișpan. Iar pandișpanul are o regulă de bază: număr egal de ouă, linguri de zahăr, linguri de făină, linguri de ulei. De data aceasta eu am folosit câte 5 din fiecare (am trișat la zahăr și am pus 6).

Amestecați cu mixerul 5 găbenușuri, 5 linguri de zahăr, un praf de sare și semințele unei păstăi de vanilie (3-4 minute) până își dublează volumul. Mixați și albușurile cu o lingură de zahăr până devin spumă. Amestecați cele două compoziții, încorporați 5 linguri mari de făină, și adăugați 5 linguri de ulei. Luați o parte din această compoziție (în funcție de proporția pe care o doriți), o puneți în alt vas și adaugați 1-2 linguri de cacao. Sau, dacă doriți, puteți pune în toată compoziția și faceți un chec de cacao.

Puneți compoziția într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt și adăugați apoi partea care care și cacao. Vă „jucați“ apoi cu o scobitoare sau o furculiță și o încorporați ușor în compoziția principală. La final, evident, nu uitați să lingeți castronul :) .

Puneți checul în cuptorul bine încins și-l coaceți la 180 de grade (foc mediu) timp de 30 de minute.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro