Budincă de orez cu lapte: desertul turcesc care te cucerește
Farfuridi / De Farfuridi, 20.03.2015

sutlac2De câțiva ani, la început capricios de primăvară, când nu știu dacă ziua de mâine mi-aduce soare sau ninsoare, mă „îmbarc“ pentru Istanbul, un loc pentru care nu mi-ar fi suficiente o mie de vieți, darămite o mie de primăveri.

M-a cucerit orașul acesta mai ceva decât o făceau odinioară, otomanii cu cetățile creștine :). La început de primăvară 2015, nu voi ajunge la Istanbul, deși mi-e tare dor de el. Dar pot compensa, fie și prin câteva dintre minunatele lui mâncăruri. Iar sutlac, adică budinca de orez cu lapte, e unul dintre ele.

Orez cu lapte. Banal, veți spune. Nu și acest orez cu lapte, atât de ușor de transformat într-o budincă aromată, cremoasă, caramelizată în cuptor.

Orez cu lapte știe să facă oricine. Cred :) . Iar de nu, găsiți aici varianta mea. Pentru sutlac, însă, nu-l fierbeți complet. Trebuie să aveți un orez cu lapte cu o consistență lichidă. Cu un blender vertical veți mixa acest orez cu lapte până obțineți un piure care va curge (dacă vi se pare prea gros, adăugați lapte). Puteți face un piure fin sau puteți mixa doar pe jumătate orezul, astfel încât unele boabe să-și păstreze textura.

Oricum ar fi piureul obținut, adăugați în el două gălbenușuri și 15 grame de unt. Omogenizați totul, apoi turnați orezul în mici vase individuale. Presărați puțin zahăr brun, apoi puneți vasele la cuptor, la foc mare (220 de grade), pe funcția de ventilație, dacă aveți un cuptor electric. Le lăsați 15-20 de minute, până ce orezul capătă o crustă crocantă și caramelizată.

Sutlac-ul trebuie lăsat să să răcească complet, apoi pus la frigider 2-3 ore înainte de a fi mâncat. Sub crusta caramelizată veți găsi o cremă fină și rece, un desert minunat. Sau, de ce nu, un mic dejun.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine și de la Farfuridi.ro, iar și mai multe bunătăți găsiți pe www.facebook.com/farfuridi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro